trots

Ik zie het woord trots vaak voorbijkomen.

Mensen zijn op van alles en nog wat trots. Op hun land, op hun voetbalclub, op hun baby.
Tot nu toe begreep ik dat nooit. Trots ben ik op iets wat ik bereikt heb, wat ik helemaal zelf heb gedaan. Dat ben ik bijvoorbeeld op mijn moestuin, waar ik zo ongeveer mijn rug heb gebroken om het onkruid terug te dringen en waar ik nu peulen, aardappels en floxen laat groeien.

Trots op je kind…

Ik ben het ook als het me lukt mijn grote mond te houden. Even geen raad geven ( hoe goed ook ) maar iemand gewoon laten praten ( ik ben nog al snel met de goede raad en dat is niet altijd fijn voor een ander)
Kortom: ik ben trots op wat ik bereik, op wat IK doe. Soms ben ik het  stiekem ook wel op mijn kinderen, maar dat doe ik echt heel stilletjes, want als ik trots ben op hoe goed ze het doen, geef ik niet mijn kind een compliment, maar mezelf….
Daarover door filosoferend begon ik de moeders die op facebook roepen: ”  mijn kanjer, heeft een veterstrik diploma, ik ben zo ….” beter te begrijpen. Dat zijn moeders die even een complimentje nodig hebben. Op zich niks mis mee: opvoeden is geen gemakkelijke taak. Maar de juiste tekst zou natuurlijk moeten zijn: mijn kind kan trots zijn op zichzelf, hij/zij heeft….

Trots op je land…

Toen dit me helder was, besloot ik eens te kijken naar mensen die trots zijn op hun land. Als ik eerlijk ben: ik vind het vaak geen prettig soort mensen…Ze schreeuwen zo hard en luisteren zo weinig…
Hou ik niet van mijn land dan?? Nou, ik heb weinig voor mijn land gedaan, behalve altijd een oppassende burger geweest, die op tijd haar belasting betaalt en netjes altijd gaat stemmen. Ik heb dus niks om nou eens “fier” op te zijn.

Ben ik blij dat ik in Nederland woon? Ooo! Zeer zeker, ik denk echt dat het een van de prettigste landen ter wereld is om in te wonen. Maar dat is niet mijn verdienste, het is hooguit iets wat we met elkaar tot stand hebben gebracht.
Zou het zo kunnen zijn, ik vraag het me af, dat de mensen die roepen: ik ben trots op mijn land, in feite een complimentje nodig hebben….omdat het leven ( net als opvoeden ) geen eenvoudige taak is?

Lees ook: vertrouwen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)