Vormt de tijd ons?

de tijd

Op begrafenissen denk je al snel na over de tijd…

Deze week was ik op een begrafenis, de schoonvader van een van mijn zussen. De man was 90 geworden, dat is best heel oud. Naast de plechtige katholieke dienst, was er natuurlijk ruimte om de overledene persoonlijk te herdenken. Twee van zijn zonen deden dat. Na afloop, bij de gebruikelijke koffie en broodjes babbelden we natuurlijk na.

“Weet je”, zei mijn andere zus, die er natuurlijk ook was, “mannen zoals de vader van S, die bestaan bijna niet meer. Die sterven uit. Kijk maar”, ging ze verder “bijna alle mannen van die generatie lijken op elkaar. Mijn schoonvader, jouw schoonvader…”
Ik kon haar niet helemaal ongelijk geven. Heel hardwerkende mannen, als ze niet autoritair waren, dan was hun woord toch wet. Mannen die zich zelden uitten, waarvan gezegd werd dat ze reuze trots waren op hun kinderen. Maar dat lieten ze niet merken… Mannen die ook allemaal als puber de oorlog hadden meegemaakt en die zich daar niet of nauwelijks over uit lieten. Dat was de tijdgeest van toen

Vormt de tijd?

Jullie kennen ze wel, dat soort mannen en geef toe, ze bestaan niet meer. Onze generatie mannen is anders.
Zo kom ik op de gedachte dat de tijd ons veel meer vormt dan we van onszelf weten. We kunnen het ook niet weten, we zitten zelf immers midden in onze eigen tijd? Die ervaren we als “zo is het” en niet als “zou ook zomaar anders kunnen zijn”.

Ik vind het een beetje een griezelige gedachte. Heel veel zaken, waarvan ik dus denk dat ik die doe omdat ik dat een goede beslissing vind, doe ik waarschijnlijk omdat ze passen in “deze tijd”. En dan niet omdat ik “met de mode mee wil doen” (en rondloop in een broek met soulpijpen), maar zonder dat ik doorheb, dat het “de tijd” is!

De vaders waarover wij spraken hebben zich nooit voorgenomen hardwerkend, gesloten en autoritair te zijn. Ze waren het. Wat zijn wij, zonder dat we dat hebben besloten? De vraag blijft me bezig houden, maar ik vrees dat ik het antwoord niet krijg.

lees ook: Vintage

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)