Hoe gaat het met je?

hoe gaat het met je

Hoe vaak wordt je dat wel niet gevraagd? “Hoe gaat het nu met je?” Het is een beleefdheidsvraag geworden, waarop je doorgaans “goed” hoort te beantwoorden, tenzij er een dringende reden is om toe te lichten dat het na een moeilijke tijd weer iets beter met je gaat.

Als je net je pols gebroken hebt en je bent weer aardig aan het herstellen is het natuurlijk helemaal niet zo erg om te vertellen dat je bij zware inspanning nog wel wat pijntjes hebt. Maar dat het door de bank genomen prima gaat. Als je iemand tegenkomt, die je jaren niet hebt gezien, kun je de vraag als een beleefdheidsvraag afdoen. En tegen beter weten in beantwoorden dat het goed met je gaat. Het is een ongeschreven wet om dit soort vragen positief te beantwoorden. Je slaat iemand, die je nauwelijks kent nou eenmaal niet met al je leed en verdriet om de oren.

Anders ligt het bij iemand die je heel goed kent en die je ook regelmatig spreekt. Van diegene mag je verwachten dat ze je situatie een beetje kennen. Dat selectieve gezelschap gun je de waarheid, hoe hard die ook mag zijn soms.

Als die vraag gesteld wordt…

Als die vraag gesteld wordt door iemand die je na staat en die op de hoogte is van je chronische problemen, dan krijg je een dilemma voorgeschoteld.
Je kunt de vraag natuurlijk beschouwen als een beleefdheidsvraag en als zodanig beantwoorden met het gewenste “goed”, maar daarmee doe je de relatie tekort. Naasten hebben het recht op meer eerlijkheid, maar om nou te zeggen: “***, maar dat wist je toch!”, dat is ook weer zo bot.

Om nou elke keer te herhalen wat ze al lang weten, namelijk dat je chronische problemen hebt en dat die niet van dag een op dag twee overgaan, dat voelt niet alleen vervelend. Maar het drukt je ook steeds met de neus op de feiten. Mensen vinden het zelden prettig om met de neus op de feiten te worden gedrukt, tenzij het chronische masochisten zijn.
Ik wil dan ook voorstellen, om nooit meer, nee nooit meer aan iemand die je na staat te vragen:
EN? hoe gaat het met je?

lees ook: het er niet bij horen gevoel

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)