Debora, de vrouw achter Dinkra

dinkra

Leer Dinkra kennen

Ik ontmoette Debora op de Flavourites live beurs in Amsterdam. Ze vielen op, haar prachtige kleurrijke tassen.
Dat achter deze tassen een verhaal zat, dat was wel duidelijk.
Ik mocht haar interviewen en leerde over de diepe band deze stoere Rotterdamse dame heeft met Ghana.

Debora is namelijk getrouwd met een Ghanees, samen hebben ze twee puberzonen. Natuurlijk heeft ze een aantal keer haar schoonfamilie in Ghana bezocht en daar is ze geboeid geraakt, zeg maar geraakt door de prachtige Ashanti-cultuur. En al heel lang wist ze dat ze daar iets mee wilde doen. Dat iets moest te maken hebben met de kleurrijke stoffen en de Adinkra symboliek van de Ashanti-cultuur. De Ashanti cultuur kent meer dan 200 Adinkra symbolen, met spreekwoordelijke betekenissen, maar wat nu precies dat “iets” zou zijn, daar heeft ze lang over lopen te broeden.

Dinkra wordt geboren

In 2014 kreeg ze de gelegenheid om zoor zichzelf te beginnen, en toen, “viel het kwartje” zoals ze zeggen.
De stoffen en symbolen van de Ashanti’s lenen zich voor het maken van kleurrijke tassen. Die het Nederlandse straatbeeld ook nog eens een geweldige boost kunnen geven ( wees eerlijk, veel vrouwen zijn ronduit saai gekleed).

In eerste instantie was het plan om de tassen ook in ook Ghana te laten maken, maar de afstand en de taal barrière, maakten dat wel erg moeilijk. Maar Debora’s enthousiasme was aanstekelijk: haar zus Anita, die enorm veel naai-ervaring heeft, wilde wel eens proberen of ze ook tassen kon maken. En dat bleek te werken.

Samen werken de zussen nu keihard om met Dinkra Afrikaanse kleur en warmte te brengen in het Hollandse modebeeld.
Wanneer ik Debora vraag wat zij nu het leukste aan haar werk vind, krijg ik het enthousiaste antwoord: ALLES!, het bedenken van de tassen, de sales, de financiën, het op beurzen staan, de contacten onderhouden met leveranciers, de marketing, juist die veelzijdigheid, maakt dit voor haar een top baan!

Lees ook: interview met Margret van Asselt

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)