Veiligheid in huis, zit een ongeluk in een klein hoekje?

veiligheid in huis

Veiligheid in huis, een ongeluk zit in een klein hoekje, zeggen ze. Ik geloof dat het meer een kwestie is van je gezonde verstand gebruiken.

Ongelukken in huis in cijfers

We weten met z’n allen wel dat er in huis nogal wat dodelijke ongelukken gebeuren, maar erg kien in het bij houden daarvan zijn ze we niet.
De laatste cijfers over ongelukken in huis die ik kon vinden, zijn uit 2016.
Nu liegen die cijfers er niet om: 3.653 doden in huis (bron nationaal expertisecentrum VeiligheidNL) en dat is heel veel. Meer dan in het verkeer: 629 (zelfde bron)
Je zou toch zeggen: wanneer je als overheid weet dat er in huis zoveel en zulke dramatische ongelukken plaats vinden, dan voer je actie en kijk je of het helpt. Met andere woorden: dan zijn er up-to-date cijfers.  Maar goed ik ben de overheid niet en dat is iets waar je dan weer blij om kan zijn…

Wat maakt een huis onveilig?

– een gladde badkamervloer
– gloeiend hete kranen
– struikelen
– van de trap vallen
– van iets anders af vallen

Je hersens gebruiken.

Als ik zo naar die lijst kijk, dan denk ik: kom op zeg! Hoezo zit een ongeluk in een klein hoekje?? Veiligheid in huis zit zo te zien voornamelijk in het gebruiken van je gezonde boeren verstand!

Een van de meest voorkomende huiselijke ongelukken is uitglijden op een te gladde badkamer vloer. Experts op dit gebied zijn duidelijk mannen: zij raden namelijk aan vooral ruwe badkamer tegels te gebruiken. Een dom advies: om die ruwe randjes van die tegels, blijft het vuil namelijk zitten!
Maar hoe eenvoudig is het om onder de badkamermatjes een antislip mat te leggen?? Totaal niet ! Wat kost zo’n mat? De spreekwoordelijk dr## en 3 knikkers..

Trappen: ook een bron van ongelukken en opnieuw een kwestie van gezond verstand.
Van de trap vallen is vervelend en de grote vraag is: waar je val je op?
Wanneer je van een comfortabel beklede trap naar een vloer glijdt met zachte vloer bedekking, dan is dat anders dan wanneer je van een harde gladde trap, beland in een met plavuizen beklede hal. In dat laatste geval is de oplossing: gewoon antislip sokken en toffels aan.

Een persoonlijke noot:

Ik ben nooit zo voorzichtig en behoedzaam met mezelf. Maar ik realiseer me ter dege dat ik boven de zestig ben en minder makkelijk herstel dan 10 jaar geleden. En dus gebruik ik wat meer mijn gezond boeren verstand, waarmee ik heel makkelijk ongelukken voorkom…

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)