Van het leven genieten, een kunst apart

tuin ideeen

Ik denk dat het vermogen intens van het leven te kunnen genieten, is aangeboren.
Daarna moet je natuurlijk wel het nodige doen om het te ontwikkelen, dat zeker.

Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat je – om van het leven te kunnen genieten – geld nodig hebt. Nou zal je mij niet horen beweren, dat een mens geen geld nodig heeft. Dat is natuurlijk onzin. Maar een echte levensgenieter kan met weinig toe.

Het pure plezier van  ’s morgens vroeg buiten komen. De hele werld is nog stil, behalve de vogels, die kwetteren zich suf in de bomen. Tja zonder orkest geen nest…ze doen het voor het behoud van het soort. Maar als jij daarin alle vroegte buiten staat, dan voelt het als een concert, alleen voor jou.

Neem dan een diepe ademteug frisse lucht. Niks smaakt zo lekker als frisse ochtend lucht in je longen. Het tintelt en het bruist. Je neemt nog zo’n diepe adem lucht-champagne en je voelt je energie borrelen.

Ga in de middag eens onder een boom zitten. Klap je stoeltje wat naar achteren, of ga op het gras liggen (eigenlijk nog fijner) en bekijk hoe de takken en de blaadjes van de boom zachtjes wiegen in de blauwe lucht. Je zal zien dat er steeds nieuwe en net andere patroontjes ontstaan. Je zal ontdekken dat je de patronen niet kan voorspellen. Je kan alleen maar relaxed genieten.

Ga in het voorjaar eens voor een bloeiende heg zitten, kijk naar al die insecten die de heg in en uit vliegen. Na een half uurtje kijken weet je een ding zeker, je weet niets van insecten!  Hindert dat: welnee, als je het wil kan je het leren, maar dat hoeft van niemand

van het leven genieten… meer dan alleen maar iets leuks doen

Van het leven genieten is in mijn beleving ook iets leuks maken van iets niet leuks. Heus ik vond het allesbehalve leuk dat ik bleek te leiden aan de genetisch bepaalde hoge bloedruk en hoog clorestorol.
Ik heb stevig gevloekt, dat mag je best weten. En pillen geslikt, zeer tegen mijn zin.
Tot ik bedacht dat die pillen mij hielpen aan een lang leven! Dus ik slik ze nu blijmoedig.
Natuurlijk wil ik niet alleen op pillen varen. En dus paste ik mijn dieet aan. Twee derde dierlijk vet verdween van het menu. Manlief en ik begonnen het leuk te vinden. We genieten van de speurtocht en de nieuwe ontdekkingen.

Echt je hebt niet veel nodig om van het leven te genieten

lees ook eens: is luisteren niet de basis van elkaar begrijpen

like Like
Like
2
8 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Genieten van het leven doe ik door kleine dingetjes! Een boek lezen in bad, een lekker kopje thee, de vogeltjes die rondscharrelen in de tuin en zo kan ik nog wel even door gaan. Er is zoveel om van te genieten in het leven.

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik denk dat het door alle hectiek die we normaal ervaren soms vergeten dat we ook gewoon moeten genieten en dat dat juist in de kleine dingen zit.

  Beantwoorden
 3. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  En soms hoef je ook gewoon even niet te genieten. Ik vind de druk dat je steeds maar moet genieten best groot en stressvol. Tuurlijk is het fijn als het kan, maar het hoeft niet altijd.

  Beantwoorden
 4. Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh
  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh zegt:

  Helemaal mee eens! Dat is ook wel een van de waardevolste lessen die we uit deze coronacrisis kunnen halen. Lekker naar buiten de natuur in.

  Beantwoorden
 5. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Ik neem altijd graag een kijkje in de vijver. Zoveel leven. De kikker die vrolijk aan het kwaken is. De schaatsenrijders op het water…genieten

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)