Uit elkaar. En nu?

uit elkaar

Jij en je partner hebben besloten om uit elkaar te gaan.

Dat is al vreselijk verdrietig. En dan moeten er ook een hoop zaken geregeld worden, waar misschien je hoofd helemaal niet naar staat. Toch is het heel verstandig om samen ook het zakelijke gedeelte goed af te ronden.
In dit artikel geven we inzicht over wat er allemaal op je dak komt in 3 in de verschillende situaties waarin je een relatie kunt hebben.

Uit elkaar als je samenwoont zonder samenlevingscontract.

Woon je samen zonder een samenlevingscontract, dan is het redelijk makkelijk om uit elkaar te gaan. Juridisch gezien is (nog steeds) alles gescheiden. Je bent hooguit voor de belastingdienst fiscale partners wanneer je een koopwoning hebt of wanneer je kinderen hebt. Jullie zullen moeten bepalen of er iemand in het huis blijft wonen of dat jullie allebei gaan verhuizen. Zijn er kinderen in het spel, dan moeten er afspraken gemaakt worden over hoe de zorg verdeeld wordt en hoe de bijdragen in de kosten voor de kinderen verdeeld worden.Een zogenaamd ouderschapsplan. Dit is verplicht. Je kunt dit in goed overleg en vertrouwen doen of het laten vastleggen bij de notaris. Wanneer jullie een huis hebben gekocht moet je samen bepalen of je het huis verkoopt of dat een van jullie er blijft wonen.
In het eerste geval wordt na de verkoop de opbrengst van het huis verdeeld, zoals jullie individueel hebben bijgedragen. Laten we voor het gemak zeggen dat jullie allebei 50% hebben ingelegd. Dan krijgen jullie nu ook allebei 50% van de verkoop. Als een van jullie in het huis blijft wonen,moet de blijver de vertrekker zijn/haar aandeel in het huis uitbetalen

Samenwonen met contract en dan uit elkaar

Hebben jullie een samenlevingscontract opgesteld, dan zijn waarschijnlijk daar een aantal afspraken in vastgelegd. Vaak staat er in een samenlevingscontract de verdeling van de vaste lasten en de bankrekening(en). Maar ook afspraken over de kinderen en de verdeling van bezittingen wanneer je uit elkaar gaat, kunnen in het contract staan. Een samenlevingscontract hoef je niet te formaliseren bij een notaris, maar is echter wel mogelijk mits je meerderjarig bent en niet onder curatele staat.
Ga je uit elkaar, dan kun je het samenlevingscontract er op na slaan over wat je destijds hebt afgesproken. Het contract kun je heel eenvoudig per brief beëindigen. Naast deze afspraken, moet je beslissen wat er met het huis gebeurt. Gaan jullie met ruzie uit elkaar, dan is het wellicht verstandig om een mediator of advocaat in te schakelen.
Wanneer je officieel samen woont ziet ook de gemeente jullie als stel. Als je het wettelijk samenwonen beeindigt, moet je dat eigenlijk bij de gemeente aangeven.
Je kunt er ook voor kiezen om feitelijk gescheiden te gaan leven, maar het contract nog niet op te heffen. Daar kan je bijvoorbeeld voor kiezen als je beiden nog eens goed na wil denken hoe het nu verder moet.

Uit elkaar als je getrouwd bent: echtscheiding

Wanneer je getrouwd bent, is het allemaal wat gecompliceerder. De scheiding kun je in gang zetten door deze aan te vragen bij de rechter. Als je gebruik maakt van een advocaat of bemiddelaar zal hij/zij je hierbij helpen. Maak je geen gebruik van een advocaat of bemiddelaar en kunnen jullie zelf alles regelen voor de scheiding, dan is het zelfs mogelijk om online het huwelijk te ontbinden. Als je niet op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dan heeft iedere partner recht op de helft van alle bezittingen. Je moet samen een echtscheidingsconvenant opmaken. Als er kinderen in het spel zijn, dan moeten daar aparte afspraken over gemaakt worden. Denk aan wie de zorg voor de kinderen op zich neemt en de hoogte van de kinderalimentatie en de eventuele partner allimentatie
Vergeet niet om het pensioen te regelen. Wanneer je getrouwd bent, heb je recht op een deel van elkaars pensioen. Geef de scheiding binnen twee jaar door aan je pensioenfonds. Het pensioenfonds zorgt er dan voor dat als het het pensioen wordt verdeeld.

Misschien heb je iets aan de checklist van de overheid U gaat scheiden

lees ook: Trouwen uit liefde?

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)