fbpx
Liefde en relaties

Uit elkaar. En nu?

uit elkaar
Felice
Geschreven door Felice

Jij en je partner hebben besloten om uit elkaar te gaan. Ondanks dat dat al vervelend genoeg is, moeten er ook een hoop zaken geregeld worden. In dit artikel geven we inzicht over wat er allemaal op je dak komt in 3 verschillende situaties.

Als je samenwoont

Woon je samen zonder een samenlevingscontract, dan is het redelijk makkelijk om uit elkaar te gaan. Juridisch gezien is (nog steeds) alles gescheiden. Je bent hooguit voor de belastingdienst fiscale partners wanneer je een koopwoning hebt of wanneer je kinderen hebt. Jullie zullen moeten bepalen of er iemand in het huis blijft wonen of dat jullie allebei gaan verhuizen. Zijn er kinderen in het spel, dan moeten er afspraken gemaakt worden over hoe de zorg verdeeld wordt en hoe de bijdragen in de kosten voor de kinderen verdeeld worden. Je kunt dit in goed overleg en vertrouwen doen of het laten vastleggen bij de notaris.

Samenwonen met contract

Hebben jullie een samenlevingscontract opgesteld, dan zijn waarschijnlijk daar een aantal afspraken in vastgelegd. Vaak staat er in een samenlevingscontract de verdeling van de vaste lasten en de bankrekening(en). Maar ook afspraken over de kinderen en de verdeling van bezittingen wanneer je uit elkaar gaat, kunnen in het contract staan. Een samenlevingscontract hoef je niet te formaliseren bij een notaris, maar is echter wel mogelijk mits je meerderjarig bent en niet onder curatele staat.
Ga je dus uit elkaar, dan kun je het samenlevingscontract er op na slaan over wat je destijds hebt afgesproken. Het contract kun je heel eenvoudig per brief beëindigen. Naast deze afspraken, moet je beslissen wat er met het huis gebeurt. Gaan jullie met ruzie uit elkaar, dan is het wellicht verstandig om een mediator of advocaat in te schakelen.

Echtscheiding na huwelijk

Wanneer je getrouwd bent, is het allemaal wat gecompliceerder. De scheiding kun je in gang zetten door deze aan te vragen bij de rechter. Als je gebruik maakt van een advocaat of bemiddelaar zal hij/zij je hierbij helpen. Maak je geen gebruik van een advocaat of bemiddelaar en kunnen jullie zelf alles regelen voor de scheiding, dan is het ook mogelijk om online het huwelijk te ontbinden. Als je niet op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dan heeft iedere partner recht op de helft van alle bezittingen. Je moet samen een echtscheidingsconvenant opmaken. Als er kinderen in het spel zijn, dan moeten daar aparte afspraken over gemaakt worden. Denk aan wie de zorg voor de kinderen op zich neemt en de hoogte van de kinderalimentatie.

lees ook: Trouwen uit liefde?

Like

Over de auteur

Felice

Felice

Geef een reactie