Switchen van bromfiets naar auto: wat betekent dit voor je verzekering?

schadevrij rijden

Een bromfiets verzekeren is verplicht in Nederland. Dit staat vast in de wet en dat is het beste voor iedereen. In een bromfiets verzekering bouw je, net als bij een autoverzekering, schadevrije jaren op. Maar wat als je je bromfiets van de hand doet en een auto koopt? Kun je dan deze opgebouwde jaren meenemen naar een autoverzekering? Dit zou dan namelijk de premie voor de autoverzekering aardig drukken. Al helemaal voor jongeren die nog nooit een autoverzekering op hun naam hebben gehad.

Schadevrij rijden

Wanneer je schadevrij rijdt, dan bouw je zogeheten schadevrije jaren op in de bromfiets verzekering. Wanneer je als jongere eindelijk je autorijbewijs haalt, dan is de kans groot dat de brommer ingeruild wordt voor een auto. Een autoverzekering voor een jonge bestuurder, kan aardig duur zijn en helaas doen de meeste verzekeraars in deze situatie niets met de opgebouwde schadevrije jaren van de bromfiets verzekering.

Schadevrije jaren zijn belangrijk

Wanneer je schadevrij rijdt, wordt je logischerwijs beloont door de verzekeraar. Je krijgt vaak een korting op de premie en hoe langer je schadevrij rijdt, hoe hoger die korting. De korting kan oplopen tot wel 75%. Niet niks dus!

Lees ook: Zo koop je als vrouw slim een tweedehands auto!

schadevrij rijden

Bromfiets verzekering en autoverzekering

Helaas tellen de opgebouwde schadevrije jaren van de brommer dus niet mee voor de autoverzekering. Verzekeraars vinden dat de rijervaring op de bromfiets weinig effect heeft op de kans op een ongeval met de auto. Betekent dit dat deze schadevrije jaren helemaal niet waard zijn? Nee!

Schadevrije jaren toch niet voor niets

Je kunt dus niet veel met deze schadevrije jaren als je een autoverzekering afsluit. Dit betekent niet dat deze schadevrije jaren niets waard zijn. Stel je schaft in de toekomst opnieuw een scooter of andere bromfiets aan, dan kun je deze schadevrije jaren weer inzetten. Let wel op: deze opgebouwde schadevrije jaren zijn niet onbeperkt geldig. Vaak vervallen deze na een aantal jaar. Hou hier dus rekening mee.

Goedkoop verzekeren als jongere

Dit is dus een flinke tegenvaller voor veel jongeren. Een autoverzekering afsluiten als persoon onder de 24 jaar is in veel gevallen verschrikkelijk duur. Volgens verzekeraars vallen deze mensen namelijk in de risicogroep. Deze leeftijdsgroep belandt namelijk vaker in een ongeluk als oudere, meer ervaren bestuurders. Veel jongeren kiezen voor dezelfde autoverzekeraar als hun ouders, maar dit is niet verstandig. Het beste kun je zelf goed onderzoek doen naar welke verzekering het best bij jou past. Er zijn enkele verzekeringen die niet van die belachelijke premies rekenen voor jongeren onder de 24.

Heb jij schadevrije jaren opgebouwd? Zo ja, hoeveel? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

lees ook: het hart van je huis

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)