Het geheim van verandering

strijd

De strijd aangaan, wel of niet?

Het geheim van verandering is niet al je energie te richten op het vernietigen van het oude, maar het bouwen van het nieuwe (Socrates) Ik kwam deze quote tegen bij  https://www.leefjevrijheid.nl/ en die zette mij zwaar aan het denken.

Kop vooruit erin

Als ik heel eerlijk ben, heb ik bij tijd en wijle echt de nijging om “kop vooruit” er in te gaan en dan net zo lang te beuken tot ik daar ben waar ik vind dat ik moet zijn.
Op zich levert dat met regelmaat het resultaat op wat ik voor ogen had. En daar ben ik dan blij mee.
Ik strijd mijn strijden nooit zomaar en zelden voor mijzelf.  Maar soms maakt het me wel moe. Knokken op die manier.

strijd

Een voorbeeld..

Mijn laatste strijd was een strijd hier in de straat: met een groepje mensen wilden we graag drie van de 7 stukjes groen in dit hof ombouwen naar pluktuintjes. Leuk dachten we: kunnen kinderen wat bloemen plukken en leren ze dat appels aan een boom groeien en aardbeien aan lage struikjes. En niet in de groentevakken van de supermarkt.

Nou drie buren dachten er anders over: FRUIT ??? zei u FRUIT??? Voor MIJN ( ik herhaal MIJN ) deur??? DACHUTNIET.
En ze begonnen een uiterst vervelende hetze. Het leek erop of ze wonnen de strijd. De gemeente neigde ernaar ze hun zin te geven.

Woedend was ik. Witheet. Ziedend. In eerste instantie streed ik door aan te tonen dat hun argumenten onzinnig en onwaar waren. Dat was super frustrerend. Ik had gelijk, maar….ik kocht er niks voor.

De basis

Tot ik terug keerde naar de basis: wat wilde we ook al weer? Met een groep mensen iets leuks maken voor de hele straat. Met z’n allen. Op het moment dat ik me daarop focuste, kreeg ik de gemeente mee. Die zijn dol op wat zij noemen : burgerparticipatie, het bespaart op tuinmannen.

Ik begon te merken waar mijn werkelijke kracht lag: niet in het bestrijden van flauwekul argumenten, maar in vriendelijk zeggen: dit is het idee, daar is ditendat voor nodig. En als dat niet kan: dan maar geen participatie…

We zijn er nog niet, maar ik kan je nu al vertellen, door je te richten op wat je wil en goed voor ogen te houden waarom je dat wil, word je sterk. En van je vijanden een koppie kleiner te maken word je moe. Zonde van je mooie tijd

lees ook : wat kan jij er aan doen?

like Like
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)