Straatintimidatie en de wet

straatinitimidatie

Er gaan – veel – stemmen op om straatintimidatie strafbaar te stellen, in principe vind ik dat een uitstekend idee.

Geen moment heb ik de illusie, dat vervelende opschoten jongetjes, nog niet droog achter de oortjes maar wel met een teveel aan Testeron in hun spichtige lijven, onmiddellijk hun gedrag zullen veranderen omdat het niet meer mag.
Het meest waarschijnlijke scenario is dat ze zich niet eens van deze wet bewust zijn. Waarom dan wel een wet?

Een wet helpt om klip en klaar duidelijk te maken, dat bepaald gedrag niet is toegestaan. Nu nog is straatintimidatie een zaak van “niet zo aardig” , “tamelijk vervelend” “het zou fijn zijn als je wilde stoppen”. Ik ben dol op duidelijkheid. Met de wet in de hand kan de politie zeggen: “hoer roepen? Vijftig euro alstublieft”. ( Als jullie dat bedrag te laag vinden, maken we het gewoon wat hoger, ik zal er niet mee zitten.) Als we die wet hebben, kunnen schreeuwertjes kiezen: een potje hoer gaan staan roepen op straat, of een avondje stappen. Een mooie situatie, vind je niet.

de wet en straatintimidatie

Aan het invoeren van deze wet, kleeft het praktische bezwaar, zeggen hoge omes die het kunnen weten, dat je wel iemand op heterdaad moet kunnen betrappen. Daaruit blijkt toch maar weer dat hoge omes ook niet alles weten: zij gebruiken hun mobieltje alleen om te berichten dat ze wat later thuiskomen. “de jeugd van tegenwoordig” weet heel goed hoe ze met hun mobieltje een filmpje moeten opnemen. Klaar is je heterdaadje straatintimidatie, zou ik zeggen.

Een ander bezwaar vindt ik veel lastiger en ook veel kwalijker. Dat is het argument dat straatintimidatie strafbaar stellen, de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengt.
Strikt genomen is dat waar: het is mijn vrijheid om iemand hoer te noemen, of te vermelden dat hij/zij een lekker kontje heeft. Dat mag ik gewoon lekker zeggen.

Maar welk doel is daarmee gediend? Wie heeft wat aan zo’n ongefundeerde kreet?

Vrijheid van meningsuiting is het allergrootste goed, dat we in ons land hebben. Laten we het inzetten voor waardevolle zaken en optreden tegen schelden op straat.

lees ook eens: onvrijwillige seks wordt strafbaar, ik vind het een goed idee en lees zeker ook: scheldwoorden maken

like Like
6 antwoorden
 1. rachel
  rachel zegt:

  ik ben een keer voor hoer uit gemaakt en dat heeft het persoontje geweten ook ;) geloof ook niet echt meer dat hij het nog een keer geflikt heeft. fluiten vind ik helemaal prima en vraag dan ook of die nog meer genres heeft maar hoer….neuhhh dan krijg ik kortsluiting

  Beantwoorden
 2. Rory
  Rory zegt:

  Ik vind het zo ontzettend onbeschoft en gewoon niet kunnen. Wat haal je jezelf in je hoofd als je iemand anders zo’n term naar het hoofd slingert? Vaak wordt er ook nog een ziekte aan het woord ‘hoer’ geplakt en dat vind ik helemaal een no-go. Vrijheid van meningsuiting my ass, zou ik willen zeggen. Zal ik niet doen, maar waar ik het helemaal mee eens ben is dat we deze vrijheid van meningsuiting niet moeten misbruiken voor dit soort rare situaties. Koester het en maak er op een mooie manier gebruik van.

  Beantwoorden
 3. Manon
  Manon zegt:

  Heb het zelf nooit meegemaakt, maar wel van een vriendin gehoord dat ze haar 63 jarige moeder uitscholden voor hoer. Het is bizar.

  Beantwoorden
 4. Melissa
  Melissa zegt:

  Je hoort soms de gekste kreten voorbij komen. Waar je niet goed van worden maar echt veel kunnen we daar denk ik niet aan doen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)