Onvrijwillige seks wordt strafbaar, ik vind het een goed idee

onvrijwillige seks

 Een vriendin van mij heeft ooit nadat ze zich van haar verkrachter had losgerukt en veilig was thuisgekomen, onmiddellijk de politie gebeld. Immers ze had de striemen nog in haar nek, en het sperma nog op haar rok….Verkrachting moest je toch kunnen bewijzen? ?

Het verhaal speelt zich 40 jaar geleden af: andere medestudentes, gaven een verkrachting niet eens aan…Je moest het kunnen bewijzen. En dat is soms bijna onmogelijk.

onvrijwillige seks, strafbaar?

Nu onvrijwillige seks strafbaar gesteld lijkt te worden, komen advocaten met het bezwaar, dat dit niet te bewijzen is. En dat we het risico lopen dat de verdachte zijn/haar onschuld moet bewijzen. Waarmee we ingaan tegen het principe dat iemand onschuldig is, tot zijn schuld is bewezen. Het zijn overigens mannelijke advocaten, vrouwelijke advocaten ( en die zijn er toch genoeg) heb ik hier nog niet over gehoord.) Maar misschien zie ik dat niet goed. En misschien is dat ook niet het belangrijkste.

een mens is pas schuldig als zijn schuld is bewezen

Terug naar de wetten: het is een groot goed dat in Nederland iemand onschuldig is, tot de schuld is bewezen. En ja, juist in zedenzaken, is dat vaak heel lastig. De onvrijwillige seks wordt een op een uitgevoerd. En daarna is het een kwestie van zijn woord tegen het hare. Lastig, lastig.

Maar dat was het dus altijd al….Wat er nu gaat veranderen is niet meer en niet minder dan dat we met elkaar  erkennen dat voor seks altijd de instemming van de twee personen die de seks hebben nodig is. En die erkenning leggen we in de wet vast.
Daarmee erkennen we ook dat er vele vormen van subtiele dwang bestaan: dat je echt niet de striemen van handen in je nek hoeft te hebben,  of wat aan fysiek ”bewijs” dan ook.

een steun in de rug

Dat is een steun in de rug van mensen die onvrijwillige seks moesten ondergaan. “wat jou is overkomen, had niet mogen gebeuren. En het is niet jouw schuld.”
En het is een signaal naar mensen toe die menen zich seks toe te kunnen eigenen. Die zichzelf sussen met de gedachte dat vrouwen het wel “lekker” vinden, wanneer een man, laten we zeggen, doortastend optreedt.
Nee heren, wederzijdse instemming !

lees ook : wat kan jij eraan doen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)