Seksueel grensoverschrijdend gedrag: hoe helpen we de meisjes?

grensoverschrijdend gedrag

In een artikel van de NOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt gesteld dat jongens die dit gedrag vertonen behandeld moeten worden, wat vast en zeker waar is en dat meisjes weerbaarder moeten worden. Dat is zeker ook waar.

De vraag is: HOE gaan we dat doen? De geboden oplossing in het artikel van de NOS zijn mij veel en veel te beperkt. Een training op school met een theatervoorstelling, een discussie begeleid door jongeren en een weerbaarheidstraining. Ik zeg niet dat het niet helpt, maar het is beslist niet genoeg.

Het vervagen van grenzen, wat wel en wat niet kan, als het gaat om seksuele relaties, is niet een probleem dat het onderwijs kan oplossen, het is ook niet een probleem, dat de politie kan oplossen. Ook de GGZ kan weinig uitrichten en het zou oneerlijk zijn, de ouders maar de schuld te geven.

Dat jongens denken dat ze seksuele rechten hebben, dat meisje denken dat ze op dat vlak plichten hebben, is een maatschappelijk probleem. Een probleem van ons allemaal. Dus moeten we het samen oplossen!

Grensoverschrijdend gedrag hoe pakken we het aan.

Het onderwijs kan heel veel betekenen in de oplossing, maar niet met het binnen halen van een theatergroep, een leuke middag, een leuke training, om te laten zien dat het onderwijs haar best gedaan heeft.
Als je gedrag wil veranderen, zal je met meer moeten komen.Laat docenten niet iets doen, laat ze iets uitstralen. Het onderwijs moet doordrenkt zijn met rolmodellen voor meiden: de docent Nederlands leest altijd voor uit boeken over vrouwen. De docent geschiedenis behandelt elke periode ten minste een strijdbare vrouw. Biologie leert kinderen respect voor het lichaam en de natuur.

De overheid verspreid posters met teksten over dit onderwerp. Als ze dat kon doen om meisjes te vertellen dat ze pas hun slipje uitdoen als HIJ iets aantrekt, kan ze dat ook doen door meiden slogans in handen te geven, die hen helpen nee te zeggen. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, is het niet?

Niet alleen ontspoorde jongeren

En de GGZ ’s gaan niet alleen ontspoorde, door hormonen geteisterde jongens op het rechte pad brengen. Ze gaan praatgroepen organiseren voor ouders, die met hun handen in het haar zitten, omdat ze het gedrag van hun kind niet kunnen begrijpen en niet kunnen sturen.

In GTS poeiert minstens 1 x per week een meisje een opdringerig jongetje af…

En niemand, niemand kijkt weg, als men op straat iets ziet gebeuren, wat wel eens grensoverschrijdend gedrag zou kunnen zijn.
Want  in een zichzelf respecterende maatschappij zijn we er met z’n allen verantwoordelijk voor dat meisjes en vrouwen veilig zijn.

like Like
10 antwoorden
  1. Nadia
    Nadia zegt:

    Misschien handig om eens te kijken waar het gedrag vandaan komt? Zowel de meiden als de jongens weerbaarder maken en iets meer aandacht aan schenken in de opvoeding? Ik vind het wel altijd heel gemakkelijk om dingen bij scholen neer te leggen… Want waar zijn de opvoeders?

    Beantwoorden
    • Felice Veenman
      Felice Veenman zegt:

      ik denk dat het net zo makkelijk is om het bij de opvoeders neer te leggen…de kern van mijn betoog is dat dit een maatschappelijk probleem is, en dat we het dus als maatschappij, dwz : met z’n allen zullen moeten oplossen.

      Beantwoorden
  2. Laura
    Laura zegt:

    Ik vind het goede initiatieven! Ik ben er gelukkig nog niet zo vaak mee geconfronteerd, maar ik hoop dat m’n dochter even veel geluk daarin zal hebben.. Al vrees ik daar een beetje voor, we leven in een tijd waar alles lijkt te ‘kunnen’..

    Beantwoorden
  3. Sandra
    Sandra zegt:

    Fijn dat je dit artikel geschreven hebt! Sociale controle en het onder de aandacht brengen zijn ontzettend belangrijk

    Beantwoorden
  4. Skincarebynaomi
    Skincarebynaomi zegt:

    Heel interessant artikel. Ik kan gelukkig goed mijn grenzen aangeven, maar ik ken ook een aantal meiden die daar moeite mee hebben gehad

    Beantwoorden
  5. Nicole Orriëns
    Nicole Orriëns zegt:

    Maar misschien moeten jongens ook geholpen worden als zij te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. Dat geldt feitelijk voor beide sekses.

    Beantwoorden
  6. Mariëlle
    Mariëlle zegt:

    Goed dat je hier aandacht aanbesteed. Ik denk dat een groot gedeelte hiervan ook in de basis ligt van de opvoeding. Als ouder praten over dit soort zaken en je kinderen aanspreken op gedrag dat zeker niet kan. Tevens zou het helpen als mensen op straat niet wegkijken, maar er wat van zeggen als er gedrag wordt vertoond dat niet kan. Als het immers bij jou gebeurt wil je dat een ander je toch ook helpt?

    Beantwoorden
  7. Sandy Stokkel
    Sandy Stokkel zegt:

    Wat goed dat je aandacht besteed aan dit maatschappelijke probleem! Als moeder van 2 jongens leer ik ze, nu ze nog jong zijn al, dat ze respect voor anderen moeten hebben en goed moeten opletten of een ander het wel leuk vindt wat je doet. Als ze groter zijn, zal ik dit meer aanpassen naar het probleem wat jij benoemt. Het is zo belangrijk dat ze vanaf zeer jonge leeftijd al leren hoe je met anderen omgaat! Ik heb het idee dat sommige ouders dat een beetje vergeten…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)