Raambekleding: hoe bepaal je wat je wil?

soort gordijn

Welk soort gordijn, moet het worden? je kan er van wakker liggen..

Raambekleding zijn enorm bepalend voor je interieur en daarom is het vaak enorm lastig om te bepalen welke gordijnen je gaat kopen. Het is ook best een stap: je zit tenslotte jaren aan je raambekleding vast ( tenzij je echt van geld uitgeven houdt natuurlijk)

Stap 1: welk soort gordijn, inbetweens of vitrages

Het is eerst van belang om te kijken welk soort gordijn je persoonlijk het mooiste vindt.
Dat lijkt vanzelfsprekend, maar vergis je niet, dat kan nog best lastig zijn: er is immers zoveel moois. Daarna moet je bepalen wat voor een soort gordijn je nodig hebt. Gordijnen zijn (semi)verduisterend, het houdt zonlicht, kou maar ook nieuwsgierige ogen buiten. Dan heb je inbetweens. Inbetweens zijn dunner dan gordijnen en dikker dan vitrages. Hierdoor heb je overdag een mooie lichtinval. Maar ‘s avonds kun je vanaf buiten alleen contouren zien,wat prettig is in verband met nieuwsgierige hondenuitlaters, die hun viervoeters een laatste rondje geven. Vitrages zijn de dunste soort gordijn. Ze zijn vooral bedoeld zijn voor de sfeer. Mijn schoonmoeder is er nooit helemaal overheen gekomen dat ik ze niet wilde….

Stap 2: kleur bekennen

Als je gordijnen hebt gevonden die bij jou passen, dan kun je kijken welke kleur(en) je het beste kunt kiezen en dat is echt de moeilijkste stap. Een tip : Bij een lichte muur kun je het beste kiezen voor wat donkere gordijnen. Is je muur grijs, ga dan voor vrolijk gekleurde gordijnen. Tot slot: je snapt hem al: bij een donkere muur kies je het beste voor lichte gordijnen. Met dit handvat moet het al wat makkelijker worden, hoop ik voor je.

Als je een kleur bepaald hebt, ga je kijken hoe goed dit bij je meubels past. Misschien moet je net een tint donkerder of lichter kiezen.

Stap 3: de lengte opmeten

Meet gordijnen vanaf de rail waaraan je ze wil opmeten tot de grond om de lengte op te meten. Als je gaat voor gordijnen, denk dan na of je ze helemaal tot de grond wil , of net niet. Persoonlijk vind ik tot de grond mooier, maar net er boven makkelijker schoon te houden. Door je gordijnen tot ( net ) op de grond te laten doorlopen, maak je je kamer optisch groter.

Wil je jouw gordijnen op de grond laten staan dan tel je ongeveer 5 centimeter bij de lengte op en als je de gordijnen op de grond wilt laten draperen dan tel je er ongeveer 12 centimeter bij op..

Stap 4: de breedte opmeten

De breedte van de gordijnen  opmeten is heel eenvoudig. Je meet gewoon de gordijnrail! Bij de breedte tel je uiteindelijk nog 10 centimeter op, zodat de gordijnen op een mooie manier sluiten.  En nu moet je weer een keus maken welk soort gordijn je wil: Wil je een enkele plooi, een dubbele plooi of een driedubbele plooi? Het kan allemaal, jij mag kiezen!

Alle keuzes gemaakt? Dan kun je naar  de webshop Voordeelgordijnen.nl maakt het je gemakkelijk een berekening maken. Door alle maten in te vullen en de gewenste plooi rekent de tool uit hoeveel extra stof je nodig gaat hebben. Over gemak gesproken!

Stap 5. Raambekleding op maat voeren of niet voeren?

Je kan je gordijnen ook laten tegen voeren, dat betekent dat aan de achterkant een andere stof zit. Voor mij heeft dit soort gordijn een geweldige uitstraling. En het houdt ook flink wat kou tegen. Dat scheelt in de loop der jaren heel wat brandstof. Ik heb inmiddels HR++ glas in mijn ramen, maar ik blijf voor gevoerde gordijnen gaan, gewoon omdat het zo mooi is.

lees ook : lampen in de woonkamer

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)