fbpx
Vrouw en trends

Boekherdenking: Joop ter Heul.

joop ter heul
Felice
Geschreven door Felice

Ze staat al ruim 40 jaar in mijn boekenkast, mijn Joop ter Heul omnibus van Cissy van Marxveld. Ze heeft al mijn omzwervingen doorstaan en is keer op keer weer netjes in de boekenkast terug gezet.
Ze mag niet ontbreken in de boekherdenking

joop ter heul: 100 jaar oud

Het is nu precies 100 jaar geleden, dat ze is verschenen en ze heeft niets van haar aantrekkelijkheid verloren.
Joop ter Heul is een spontane tiener (pardon bakvis), met veel plezier in haar leven weinig zin om te leren. Maar omdat het van haar vader moet, doet ze het dan toch maar en “vost”
Het verlangen naar goedkeuring van haar vader, het enorme belang van haar vriendinnenclub, het zijn nog steeds zulke herkenbare thema’s voor een puber. Joop komt uit een gegoede familie, maar haar afkeer van wat zijn noemt dik doenerij, zorgt ervoor dat je je makkelijk met haar indentificeert.
Glimlachend maakte ik opnieuw kennis met haar.

wanneer je houdt van taal

Wanneer je houdt van taal, is Joop ter Heul het boek dat je moet ( her)lezen het taalgebruik is fantastisch. “Wat ben je toch een plaag !”, zegt haar oudste zuster boos tegen haar. Je kan zalig in bed ( ook wel kooi genoemd) liggen lezen en je vader en je broer hebben genoeglijk gekout. Denk erom, iets is niet super: het is oer !! En zo kom je elke bladzij minstens een of twee pareltjes tegen.

taal en klasse

Over taal gesproken, als er iets is wat opvalt in Joop ter Heul, is het dat de dienstbodes een bijna andere taal spreken. Niet alleen spreken ze  kennelijk met een accent, ze gebruiken ook andere woorden dan de hoofpersonen doen. Met regelmaat wordt er geciteerd: zoals …..(een van de dienstmeisjes) zegt.

Ik vond dat heel opmerkelijk. Wij kennen natuurlijk vele accenten en tongvallen, maar dat er een taal is van hogere en een van lagere klassen, nee dat gevoel heb ik nu totaal niet. Honderd jaar geleden was het kennelijk zo normaal dat het onbekommerd in een meisjesboek stond. Er is meer veranderd dan alleen het woordgebruik.

Like
3

Over de auteur

Felice

Felice

10 reacties

Geef een reactie