Boekherdenking: Joop ter Heul.

joop ter heul

Ze staat al ruim 40 jaar in mijn boekenkast, mijn Joop ter Heul omnibus van Cissy van Marxveld. Ze heeft al mijn omzwervingen doorstaan en is keer op keer weer netjes in de boekenkast terug gezet.
Ze mag niet ontbreken in de boekherdenking

joop ter heul: 100 jaar oud

Het is nu precies 100 jaar geleden, dat ze is verschenen en ze heeft niets van haar aantrekkelijkheid verloren.
Joop ter Heul is een spontane tiener (pardon bakvis), met veel plezier in haar leven weinig zin om te leren. Maar omdat het van haar vader moet, doet ze het dan toch maar en “vost”
Het verlangen naar goedkeuring van haar vader, het enorme belang van haar vriendinnenclub, het zijn nog steeds zulke herkenbare thema’s voor een puber. Joop komt uit een gegoede familie, maar haar afkeer van wat zijn noemt dik doenerij, zorgt ervoor dat je je makkelijk met haar indentificeert.
Glimlachend maakte ik opnieuw kennis met haar.

wanneer je houdt van taal

Wanneer je houdt van taal, is Joop ter Heul het boek dat je moet ( her)lezen het taalgebruik is fantastisch. “Wat ben je toch een plaag !”, zegt haar oudste zuster boos tegen haar. Je kan zalig in bed ( ook wel kooi genoemd) liggen lezen en je vader en je broer hebben genoeglijk gekout. Denk erom, iets is niet super: het is oer !! En zo kom je elke bladzij minstens een of twee pareltjes tegen.

taal en klasse

Over taal gesproken, als er iets is wat opvalt in Joop ter Heul, is het dat de dienstbodes een bijna andere taal spreken. Niet alleen spreken ze  kennelijk met een accent, ze gebruiken ook andere woorden dan de hoofpersonen doen. Met regelmaat wordt er geciteerd: zoals …..(een van de dienstmeisjes) zegt.

Ik vond dat heel opmerkelijk. Wij kennen natuurlijk vele accenten en tongvallen, maar dat er een taal is van hogere en een van lagere klassen, nee dat gevoel heb ik nu totaal niet. Honderd jaar geleden was het kennelijk zo normaal dat het onbekommerd in een meisjesboek stond. Er is meer veranderd dan alleen het woordgebruik.

like Like
LoveLike
3
11 antwoorden
 1. Liz
  Liz zegt:

  Dol op Joop! Bloemen koop je bij Ivy Shop, je deelt een Coupe Jacques met je vriendinnen….
  Mijn Joop-obsessie is zelfs uitgelopen op een roman: de moord op mr. Jacques Wijsman. Mocht iemand willen lezen hoe Joop een moord op zou lossen…. Dat kan dus ;-) :yes:

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik kan me haar boeken nog wel herinneren, het waren de eerste boeken die ik van de bieb van de volwassenen afdeling mee mocht nemen als klein meisje. Heel af en toe zie ik haar boeken nog weleens ergens op een rommelmarkt liggen en twijfel ik nog weleens om ze te kopen, gewoon als stukje nostalgie.

  Beantwoorden
 3. An
  An zegt:

  Oeps. Ik dacht altijd dat Joop een jongen was. Ik ga het boek proberen te pakken te krijgen. Misschien wat moeilijker leesbaar voor mij, als Belgische.

  Beantwoorden
 4. Lodi
  Lodi zegt:

  De naam komt me bekend voor maar volgens mij heb ik het nooit gelezen. Hier probeerde ik ooit Kruimeltje voor te lezen, maar dit boek was 50 jaar oud, de jongens vonden het niks en de Nederlandse taal was af en toe heel anders geschreven.

  Beantwoorden
 5. henk
  henk zegt:

  ik ken het boek door het taalgebruik maar waar het verder over ging geen flauw idee. Was een keer bij een schrijfcursus een onderdeel, vandaar.

  Beantwoorden
 6. Alexandra
  Alexandra zegt:

  Ik was verslaafd aan de boeken van Cissy van Marxveldt, ook Joop ter Heul gelezen. Ben benieuwd of ik ze nu nog leuk zou vinden. Eens kijken of er nog een exemplaar op zolder licht.

  Beantwoorden
 7. Annelore
  Annelore zegt:

  Ik ken de schrijver niet, toch maar eens opzoeken, want het prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Ik ben gek op mooie woordspelingen en apart taalgebruik!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)