Plattegrond en persoonsgegevens

plattegrond

Wanneer je een huis hebt, heb je ook hoogstwaarschijnlijk van dat huis een plattegrond.
Die kreeg je van de makelaar of die heb je zelf getekend. Het is heel handig om een plattegrond te hebben. Je kan je meubels op schaal tekenen en kijken of ze in je huis passen.

Je kan in die plattegrond lekker gaan strepen en de hele verdieping anders indelen. Om vervolgens tot de ontdekking te komen dat je in je jeugdig enthousiasme een dragende wand hebt gesloopt.
Gelukkig alleen maar op papier, je huis staat nog stoer overeind.

Zo’n plattegrond zegt alles en het zegt niks.

Het geeft genadeloos aan hoe groot je huis is. En hoe graag je ook wil, hoe hard je ook droomt: er komt geen millimeter bij. De maten liggen vast, totdat het huis instort.
Aan de andere kant zegt de plattegrond helemaal niks over hoe het er tussen die muren uitziet.
Welke kleur die muren hebben, welke meubels er in de ruimte staan. En nog minder zegt de plattegrond over de sfeer tussen die muren…

Een plattegrond zegt zoveel over een huis als de persoonsgegevens over een persoon.
Een geboortedatum, een geboorteplaats, een adres en telefoonnummer, banknummer, het zijn harde gegevens en we hebben ze ook nodig (hoewel ik mijn geboortedatum zorgvuldig geheim houdt) maar het zegt niks over de persoon achter die gegevens.

De sfeer van het huis

Zoals je de sfeer van een huis niet vangt in haar plattegrond, zo vang je een persoon niet in zijn persoonsgegevens. Daarom begrijp ik werkelijk niet hoe mensen erbij komen om personen te filteren op de straat waar ze wonen, de plek waar ze geboren zijn. Of hun leeftijd.
Wat bereik je er mee?

Ik weet dat veel mensen enorm boos worden als overheidsinstanties, vooral naar zulke persoonsgegevens kijken. Ze noemen het discriminatie en dat is het vast ook.
Maar bovenal is het een methode die de kleur uit het leven haalt.
Die van mensen keiharde ongezellige plattegronden maakt.

Moeten we niet willen.

lees ook eens: de puinhopen in mijn huis

like Like
6 antwoorden
 1. Wanda
  Wanda zegt:

  Er zou meer naar de inhoud gekeken moeten worden, maar helaas werkt dat niet zo in de moderne maatschappij en gaan we uit van bepaalde aannames gebaseerd op bepaalde gegevens.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)