Werken op een zeiljacht door Sandra Klomp

werken op een boot

Alweer vijf jaar werk ik op boten, waarvan ik de meeste tijd doorbreng op zeiljachten. Het is niet zo dat ik al zeilend ben opgegroeid of dat ik vroeger over dit leven droomde. Ik wist in Nederland zelfs niet eens dat werken op jachten een ding was. Dat veranderde toen ik op het Caribische eiland St. Maarten terecht kwam. Ik werkte er als duikinstructeur en kwam in aanraking met crew die op boten werkten. Het eiland is namelijk een zogenaamde hub voor jachten, waardoor de havens in St. Maarten tijdens de Europese winter, vol liggen met boten van miljonairs.

Waarom ben ik op zeilboten gaan werken?

Na vier jaar lang op het eiland te hebben gewoond was ik klaar voor verandering en voor een nieuwe omgeving. Ik pakte mijn spullen, deed de vijfdaagse cursus om op boten te kunnen werken en werd medisch goed gekeurd. Na een familiebezoek in Nederland, vertrok ik naar Frankrijk, waar ik op zoek ging naar een baan.

Omdat ik op St. Maarten als duikinstructeur en als crew op een toeristen zeilcatamaran had gewerkt, leek het mij het tofst om als een zogenaamde deckhand te gaan werken op een jacht. Als deckhand werk je op het dek van de boot en werk je dus lekker buiten. Ook begeleid je gasten met watersporten en breng je ze met de kleine boot naar de plek waar ze heen willen. Op een zeilboot help je daarnaast natuurlijk ook met het zeilen! Dat klonk voor mij helemaal niet verkeerd en mijn CV was er goed voor! Op 1 ding na dan…. Er waren veel jongens die op zoek waren naar een baan als deckhand en de banen als deckhand lagen dan ook niet voor het oprapen. Meiden die op zoek waren naar een baan, waren er veel minder en de typische vrouwen baan ‘stewardess’ lag toen juist wel voor het oprapen. Na 2 weken had ik dan ook een baan als stewardess op een boot gevonden.

Werken op de boot: mannen rollen/vrouwen rollen:

Gender ongelijkheid in de jachtindustrie is iets wat al zo lang als dat er boten zijn bestaat. In de typische vrouwen baan, als stewardess, ben je druk met het serveren van de gasten, de tafels dekken en het schoonmaken van de boot en de kamers. En dat alles op vijf sterren niveau. Het precieze percentage heb ik niet kunnen vinden, maar ik gok dat zeker 95% van de stewardessen vrouwen zijn en maar een paar procent stewards zijn. De mannen op de boot werken voornamelijk als ingenieur, kapitein, deckhand en eerste stuurman. Met maar 2% vrouwelijke kapiteins en 0,5% vrouwelijke ingenieurs. Je ziet wel dat er langzaamaan verandering in komt. Maar toch is het verschil dus nog erg groot. Voor vrouwen die op een jacht werken is het vaak een tijdelijke baan, terwijl het voor mannen meer een carrière kan zijn. Dit heeft er onder andere mee te maken dat vrouwen, wanneer ze kinderen willen, moeten stoppen met het werk en dat de mannen een baan hebben die veel langer leuk en interessant blijft.  

Werken tussen de mannen

Op dit moment werk ik op een 37 meter zeiljacht in Amerika. Normaal gesproken zouden we een paar maanden geleden vertrokken zijn na de Cariben, maar er moest flink wat onderhoud gedaan worden en de kapitein wilde dat liever in Amerika doen. De laatste 6 maanden heb ik eigenlijk alleen maar tussen de mannen gewerkt. De schuine grappen vliegen over en weer en ik moet er echt op letten dat ze al hun gereedschap en andere spullen na het werk opruimen en er geen zooitje van maken. Maar voor de rest is het ook wel relaxed en er is een stuk minder drama op de werkvloer!

Wil ik voor altijd op boten blijven werken?

Voor nu heb ik het nog naar mijn zin op de boten, maar ik denk dat het niet zo lang meer gaat duren voordat ik op zoek ga naar een nieuwe uitdaging. Mijn vriend, die als ingenieur op boten werkt, wil nog wel graag een aantal jaren op boten blijven werken. Voor hem is het mogelijk om op een gegeven moment een rotatie baan te krijgen, waar hij dan 2 maanden op de boot zou werken en 2 maanden vrij zou zijn. Gelukkig, want dan kan ik hem ook af en toe zien.

Over de schrijfster

Zo’n 11 jaar geleden vertrok Sandra uit Nederland om te gaan reizen. Inmiddels heeft ze veel mooie reizen gemaakt, in St. Maarten gewoond en werkt ze nu dus op boten. Om andere mensen te inspireren is ze begonnen met het schrijven over haar reizen en haar werk op de reisblog Awaywego

lees ook eens: Een slimme meid

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)