Over ventileren gesproken

ventilatie

ventileren het is iets waar je weinig aan denkt maar….

Gisteren reden manlief en ik over een idyllisch landweggetje waar mooie grote boerderijen dromerig over het winterse landschap staarden. In de winter is er op een boerderij nu eenmaal minder te doen. Op een boerderij na, daar werd het totaal bemoste rieten dak vernieuwd. “Brrrrr”, zei ik tegen manlief: onder zo’n stro dak, dat isoleert toch totaal niet, dat moet toch heel erg koud zijn?

natuurlijk ventileren

Heel lang geleden, toen wij jong waren en dat is langer terug dan ik hier ga vertellen, waren huizen automatisch geventileerd. Dat wil zeggen: de wind woei gewoon door de kieren in stenen en dakpannen. Mijn moeder, die na een paar jaar in de Oost gewoond te hebben een enorme koukleum was geworden, liep in de winters bibberend rond in een dik vest.

Toen de mogelijkheid bestond je huis te isoleren en zo de kou buiten te houden, was dat klusje bij ons thuis snel geklaard, dat verzeker ik je.

Wie had kunnen denken dat die heerlijke isolatie, die zo fijn voor een huis zonder gebibber zorgt, ook een echte schaduwzijde had? En wel het gebrek aan frisse lucht ! Dat leidt tot hoofdpijn, duizeligheid en andere nare kwalen. Zo af en toe het raam wijd open zetten. Lijkt leuk, maar helpt niet echt.

ventilatie in je huis

Een goed geïsoleerd huis moet geventileerd worden. Er zijn verschillende ventilatie systemen.
Met spirobuizen en hybalans systemen.

Heel eenvoudig gezegd  zorgen ventilatiesystemen ervoor dat de vervuilde binnenlucht uit je huis wordt afgevoerd, terwijl er verse buitenlucht wordt ingevoerd.
Of je met spirobuizen of een hybalans zou moeten werken hangt van je huis af (en ook een beetje van je portemonnee.)

Tot slot nog eveneen tip, iets waar je misschien niet zo snel aan denkt, een buizenwerk in je huis, zorgt automatisch ook voor enige geluidsoverlast…overleg dus, voor je een ventilatiesysteem aanlegt even heel goed wat in dat opzicht het gevolg van je keuze is

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)