Over energiegebruik: toen en nu

energie

Over voordelige energie: vroeger en nu

Toen ik een kleuter was, liep  – een keer per jaar – de kolenboer door de tuin. Hij stortte zakken vol kolen in het kolenhok, waar mijn vader iedere dag een kolenkit vol van naar binnen haalde.
En zo ging het bij iedereen.
Besparen op energie, was akelig eenvoudig: je gebruikte gewoon minder kolen….en je trok een extra trui aan

De kolenkachel

Gelukkig liggen die tijden ver achter ons, want ook als je voldoende kolen had, kreeg je met een kolenkachel alleen een kamer warm. Hoewel ik nog heel klein was, weet ik nog steeds hoe koud een gang en een slaapkamer kunnen zijn. Geef mij alsjeblieft een heerlijk verwarmd huis!

Kiezen voor voordelige energie

Hoe heerlijk een volledig verwarmd huis ook is, er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Natuurlijk kunnen wij er  – net als de generaties voor ons – voor kiezen om minder gas te verbruiken.
Thermostaat op tijd lager zetten, huis isoleren, allemaal prima maatregelen die je portemonnee sparen.
Wat je ook kan doen is zorgen dat je voordelige energie koopt.
En weet je wat zo fijn is? Dan hoef je nog steeds geen kou te lijden! Een kwestie van de juiste energieleverancier kiezen.

De milieu aspecten

Dat die kolenkachels niet direct gezond waren, ja dat wist iedereen. Alleen als dat spoor van dat vieze zwarte roet, dat niet uit kleren en handen te krijgen was, sprak boekdelen.
Dat het gas, waar we onze huizen zo lekker warm mee krijgen, ook nadelen had, dat besef kwam pas later… Laten we eerlijk zijn, het heeft wel even geduurd voor we het er over eens waren dat er alternatieven gevonden moesten worden, voor fossiele brandstof.

Ik weet niet wat jullie doen, maar ik let er scherp op, dat ik groene stroom verbruik. En ik heb inmiddels 17 zonnepanelen op mijn dak. En natuurlijk: alle ouderwetse bespaar activiteiten, die doe ik ook hoor!

Ik spaar mijn portemonnee en het milieu 

Een groene en voordelige energieleverancier kiezen is de eerste en meest belangrijke stap.
De volgende is dat je jezelf (en de andere gezinsleden) aanleert altijd overal de lichten uit te doen en geen spaarstanden te gebruiken.
Draai altijd een eco was. En draai de verwarming een uur voor je gaat slapen naar beneden.
Ik vind dat leuk, maar ook vanzelfsprekend om te doen. Ik gun de generaties na mij ook een mooie aarde en een warm huis.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)