Over de kracht van geuren  

heerlijke geuren

Een van de weinige voordelen van niet langer kettingroken is dat ik nu weer veel beter kan ruiken.
We vergeten wel eens , denk ik, hoe belangrijk geur is voor ons welbevinden.
Maar nu heb je heerlijke geuren en hele nare harde chemische …reuken.

Ik bedoel nu zaken als : blokjes wc eend in het toilet, die blokjes beloven je om te ruiken naar de oceaan. Nou  het lijkt er niet op. Of kleren die te drogen hangen aan de waslijn en naar wasverzachter ruiken….getsie. En wat voor mijn neus wel een echte echte gruwel is : geurstokjes of geur kaarsen. Een mierzoete walm verspreiden die dingen….ieks.

Nepperds en heerlijke geuren

Ik merk, nu ik weer volop ruik wat een geweldige hekel ik heb aan die nep geuren. Maar hoe ik aan de andere kant zo kan genieten van de echte geuren die ik om me heen tegenkom.
Neem de geur van pas gemaaid gras ? Ik kan haar niet omschrijven, maar is er een geur die zoveel gevoel in zich draagt? Als je pas gemaaid gras ruikt, ruik je de zon, ruik je lange, warme, luie dagen. Het is de geur van heerlijk niks doen en naar de wolken kijken.

En heel andere geur is die van het water. Ook een geur die onmogelijk te omschrijven is. Als ik eerlijk ben ruikt water soms een beetje naar verrotting. Maar weer zo’n geur die gevoelens oproept van in een bootje in het riet…dobberen, niks doen, zwemmen…

Van een heel andere orde  in de categorie heerlijke geuren is de geur van de poffertjes kraam. Die is zoet zoals een geur zoet moet zijn.  Poedersuikerzoet en lekker vet. Met de belofte van lekker snoepen…zomaar midden op de dag in zo’n houten huisje zitten met een plastic kleed op de tafel. Allemaal gezellig om dat glimmende fornuis, waar die dikke, vette poffertjes klaar liggen om op je bordje gelegd te worden.

En zo is de wereld vol van heerlijke geuren: die van verse aarde, die van een net geplukte aardbei.
Of de geur van een pasgewassen tevreden baby . Van een stoofpot die uren heeft staan stoven, van de lucht van je lief….

 

lees ook Ik heb iets met bruggen 

 

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)