Ik hou niet zo van discussie….

discussie

ik hou niet zo van discussie en er wordt naar mijn smaak veel en veel en veel te veel gediscussieerd.

Met verhitte wangen en vuurspugende ogen. Ben jij tegen: zwarte piet, het boerkaverbod, de EEG, de ….weetikveelwat ??
Nou dat is dan redelijk onbegrijpelijk van je. En nu moet je twee dingen goed begrijpen: Ik ben voor en ik vind jou stom.
Dat laatste zeggen mensen overigens zelden hardop. Maar ze vinden het wel…

En daarom vind ik discussies saai en zinloos.

Nu zul je tegen me zeggen: Felice je overdrijft verschrikkelijk, zo kort door de bocht zijn discussies nu ook weer niet.
En daar heb je dan ten dele gelijk in. Om het voor en tegen kracht bij te zetten, gebruiken mensen argumenten. Wat zijn argumenten? Dat zijn redenen die je aanvoert om je gelijk te bewijzen.

Je zou ook kunnen zeggen, een vorm van verbaal geweld met als doel je tegenstander murw te beuken. Zodat je aan het einde van de discussie tevreden kan zeggen: “Zie je wel? Ik heb gelijk!”

Maar, zoals de Belgische zanger Miel Cools zong: “het grootste gelijk heeft geen koesterende armen”

Discussie versus dialoog

Een discussie is een gesprek wat je in feite alleen voert. Daarom ben ik zo´n voorstandster van de dialoog. Die kan je niet anders dan met z´n tweeën voeren. Voor een dialoog hoef je niet direct met argumenten aan te komen zetten. Je begint met vragen stellen, waar je met een beetje geluk antwoord op krijgt. Want laat ik eerlijk zijn: een dialoog, lukt niet altijd… Je moet het wel allebei willen namelijk.

Laat ik een voorbeeld geven. Een tijdlang was een veelgehoorde opmerking: “de grenzen moeten dicht!” Bij eenieder die dat riep, ben ik de dialoog aangegaan, door de eenvoudige vraag te stellen: HOE wil je dat doen?
Niet een keer heb ik daar een duidelijker antwoord op gekregen dan: “nou ze moeten gewoon dicht” Ik wilde nog wel eens helpen door te zeggen: “nou ja oké…op de grens van Nederland en België en Duitsland staan meer dan 1300 grenspalen. Met een goede stafkaart loop je er zo heen. Bedoel je nu dat we bij al die grenspalen een veldwachter met een dubbelloops geweer neer moeten zetten?”
Een dialoog is veel lastiger dan een discussie…. Maar wat moeilijk is, is wel vaak de moeite waard.

lees ook eens : van de regen in de drup

like Like
Like
1
22 antwoorden
 1. Custodia Chineva
  Custodia Chineva zegt:

  weer een leuk blogpost suuper interessant, ik hou wel van discussie op zijn tijd, zo leerik mensen ook kennen,zo lang het niet uit loop naar ruzie hahaha xx

  Beantwoorden
 2. Marjolein
  Marjolein zegt:

  Mooi verwoord en deel je mening dat discussies zo vermoeiend en energie slurpend zijn. Fijn punt heb je ook belicht, door een gesprek aan te gaan omwerp de loze kreten ook vaak

  Beantwoorden
 3. Jessie | Business Blog School
  Jessie | Business Blog School zegt:

  Nooit zo bekeken eigenlijk. Ik zag een discussie altijd als een vorm van dialoog. En dan vind ik discussiëren wel leuk, als ‘gelijk bewijzen’ niet het doel is, maar visies uitwisselen en dichter tot elkaar komen. Bij praatshows gebeurt dat veel te weinig, iedereen wil een punt maken. En dan ben ik het met je eens: dan liever een gewoon gesprek en elkaar vragen wie wat waarom denkt :)

  Beantwoorden
 4. Laura
  Laura zegt:

  Ik denk dat een groot deel zou opgelost zijn mochten mensen eens leren luisteren naar elkaar’s mening. Door social media is het zo makkelijk geworden om je mening (ongevraagd?) te spuien, waardoor er heel snel discussie van komt, in plaats van dialoog. Laat ons hopen dat er toch een positieve evolutie komt op dit vlak de volgende jaren ..

  Beantwoorden
 5. Bianca Schrijft
  Bianca Schrijft zegt:

  Discussies kunnen wel leuk zijn. Ik kan soms de discussie expres opzoeken. Dit omdat het soms toch dieper gaat dan een gewone dialoog. Met een discussie kan je, mits respectvol, uit je comfortzone getrokken worden. Wel moet het geen herhaling van dezelfde feiten zijn en ook geen opdringen van iemands oordeel, idee of opvattingen. Helaas wordt dat vaak in openbare discussies vergeten.

  Beantwoorden
 6. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Mooi voorbeeld geef je over de discussie vs dialoog. Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van al die (terugkerende) discussies.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)