Ordinaire koffie in Domburg

domburg

We lopen door het Zeeuwse stadje Domburg. Het toeristenseizoen is nog net niet begonnen en daarom is het nog lekker rustig.

Maar alle terrassen en winkeltjes zijn al open. Elke toerist is er tenslotte eentje… eerlijk gezegd, de concurrentie is moordend.

Nu is Domburg niet zomaar een badplaats! Domburg is een van de oudste badplaatsen van Nederland. Sterker het is zelfs een kuuroord. In 1834 besluiten twee voorname dames uit Middelburg zich met een badkoetsje de zee in te laten rijden, om eens zo’n heilzaam zeebad te nemen. De  rest van de Nederlanders geloven er pas in als buitenlandse grootheden het ook eens komen proberen.

Behalve dat groothertoginnen uit verre landen hier dus in zee kwamen poedelen, was in Domburg ook een niet onaanzienlijke kunstenaarskolonie gehuisvest. En zeker niet van de eerste de besten. Namen als Mondriaan en Jan Toorop zijn nog steeds bekend.

Het zijn deze namen die ons naar Domburg gelokt hebben. Helaas: het museum is dicht. De ietwat deftige dame die ons te woord staat, verontschuldigt zich uitgebreid: Helaas zij en haar collega’s moeten leren met de nieuwe kassa om te gaan. Tja…het seizoen is tenslotte nog niet echt begonnen…

En zo dwalen we door Domburg

En zo dwalen wij door het schattige en tikkeltje deftige stadje. Op zoek naar een ijsje of zo iets.

En dan zie ik het bord.
We worden uitgenodigd voor een kopje ordinaire koffie. En sterker nog: we kunnen daar ordinaire appeltaart bij eten!
Ordinaire koffie???

Even zoeken leert me dat ik gelijk heb: ordinair is een leenwoord uit het Frans, in de betekenis van ‘plat, alledaags’ voor het eerst aangetroffen in 1784. Vijftig jaar nadat de dames uit Middelburg zich in de zee lieten rijden.
Waarom zou je alledaagse koffie willen drinken??

Nu betekent, brengt nader onderzoek aan het licht, ordinair ook: gewoon.

Zou de eigenaar van dit etablissement een gewone jongen of meid  zijn. Groot gebracht met het motto: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg???

Of zou hij denken : er zijn beslist mensen die al die poeha snel zat zijn en die willen gewone koffie met een punt appeltaart zoals je die overal in Nederland kan krijgen?

Ik zal het nooit weten. Ik eet een sleedoorn ijsje. In een chique ijssalon. Omdat het kan…

lees ook : verval is niet meer zichtbaar

like Like
7 antwoorden
 1. Wanda
  Wanda zegt:

  Tja, misschien dat het juist wel mensen aantrekt om dan naar binnen te stappen. Ik denk niet dat ik daar gevoelig voor ben, hoewel… lekkere zelfgemaakte appeltaart…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)