Over sokken, klompen en helden op sokken.

held op sokken

Een held op sokken, is iemand die dus echt helemaal geen held is. Een bangerik, een wezel, een scheitert…Ik heb het hele internet er op nagelezen, maar men is unaniem. Een held op sokken, is geen held.

Waar komt de uitdrukking: held op sokken toch vandaan, vroeg ik me laatst af.
Hoezo ben je op sokken ineens geen held meer?
Want wie draagt er nu geen sokken? Waarom ben je  pas een held als je geen sokken draagt?
Niks mis met sokken, zou ik zeggen? Nou ja, je krijgt er zweetpootjes in en als je pech hebt komt er een gat in, waar net je grote teen doorheen piept. Van dat soort ongemak. Maar ja…iedereen draagt het grootste gedeelte van het jaar sokken en er is geen enkele reden te bedenken, waarom je niet heldhaftig bent, wanneer je sokken draagt.

Niks mis met de held op sokken, dacht ik zo.

Ik kwam op het wereldwijde web maar een verklaring tegen: Schoenen en/of klompen waren niet echt handig om op te rennen. Dus als je snel wilde zijn, dan deed je die klompen of schoenen uit en ging je er op je sokken vandoor.

Ik betwijfel deze verklaring, moet ik eerlijk zeggen. Er is veel terrein te bedenken waar je met klompen net zo snel bent als op sokken. Op weggetjes vol stenen, ren je niet zo hard op bijna blote voeten.

Ook uit economische motieven kan je aan deze verklaring twijfelen. In de tijd dat men nog massaal op klompen liep, waren de meeste mensen erg arm. Zomaar je klompen aan de kant van de weg schoppen? Dure grap!

En nu we het er over hebben: een eeuw geleden waren ook sokken een dure grap. Weliswaar was in de 18de eeuw de breimachine uitgevonden en werden sokken niet alleen maar met de hand gemaakt, maar ze lagen nog lang niet 5 voor een bij Zeeman in het schap.

Sokken, waren heel lang een luxeproduct en/of het resultaat van noeste huisvlijt( lees Afkes tiental er maar eens op na).

En nu vraag ik me af: is een held op sokken niet een hele rijke held? Iemand die het zich kan permitteren zijn klompen aan de kant te gooien en zijn dure sokken aan flarden te rennen??

like Like
Like
1
15 antwoorden
 1. Rory
  Rory zegt:

  Ga maar eens met sokken op een gladde ondergrond rennen. Of hadden ze destijds ook al anti-slip sokken ;) Dat zou wat zijn zeg. Maar ik begrijp het wel. Op klompen rennen wordt een groot drama en erg traag. Sokken zou goed kunnen zijn. Maar als het weer regent en dan bijvoorbeeld op kinderkopjes. Ik zie grote drama’s voor mij en pijnlijke knietjes, hahaha.

  Beantwoorden
 2. Manon
  Manon zegt:

  Hahah! Lijkt mij dat je op sokken toch snel op je gezichtje valt. Maar wij hebben dan ook alleen plavuizen, dus dat zal vast wel anders zijn op andere ondergronden.

  Beantwoorden
 3. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Leuk geschreven weer! En idd wie was nu die held op sokken. Maar ik moet zeggen dat ik tegenwoordig toch meestal ook wel de wat duurdere sokken koop want die zitten veel lekkerder als die 5 voor 1 van de ….

  Beantwoorden
  • Merel | De Mamagids
   Merel | De Mamagids zegt:

   Haha Afkes Tiental, dat boek las ik vroeger graag (van mijn moeder). On topic, goede vraag. Ik ben zelf niet zo’n held, maar draag ook weinig sokken. Voor mij gaat de uitdrukking dus niet op. Maar ik denk idd dat je gelijk hebt dat je rijk genoeg moest zijn om dit je überhaupt te permitteren.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)