No filter

no filter

No filter , Nori denkt er het hare van

Een tijdje geleden las ik een column in de Volkskrant. Hierin werd gezegd dat er steeds meer vrouwen (het zijn voornamelijk vrouwen) foto’s plaatsen met de hashtags realskin / nofilter. Een van de reacties was dat dit heel dapper is. Dat deze vrouwen erg moedig zijn. Pardon? Is het dapper om jezelf te zijn? Heb je daar echt moed voor nodig? Is het dapper om jezelf te laten zien? Moet je daar lef voor hebben? 

Maatschappij

We leven in een samenleving waar het normaal is om alles gefilterd te verspreiden. Op Facebook lees je alleen maar mooie verhalen en zie je foto’s met ongetwijfeld meer dan een filter. Ikzelf ben er nog maar sinds kort achter (dankzij mijn nichtje van 8) dat mijn telefoon ook zo’n functie heeft. Ik kan blijkbaar ook foto’s maken waarop ik mezelf niet herken. Met een gezicht van marmer en ogen die blauwer zijn dan blauw. Geen wallen (ik heb volgens mij al 42 jaar wallen en donkere kringen), geen littekens (die ik ook al meer dan 40 jaar heb). Totaal onherkenbaar. En weet je wat? Ik vind het meelijwekkend.


Filter? No filter

Wanneer ik een gefilterde foto bij iemand zie denk ik: waarom? Je bent wie je bent en ook je huid is wat het is. Ik heb vroeger veel puistjes gehad. In plaats van af te wachten tot ze weer verdwenen ging ik ze uitknijpen. Vaak voor ze knijprijp waren. Gevolg: littekentjes, grote porien. Ik heb altijd wallen en donkere kringen, ook al slaap en drink ik voldoende. Mijn linkeroog is wat kleiner dan mijn rechteroog omdat boven dat oog een tumor heeft gezeten. Op die plek heb ik een litteken. Ik heb een litteken op mijn lip, hier hebben wat abcesjes gezeten. Ik heb rimpels, ik ben 42. Ik word grijs, zie voorgaand argument. Als ik in de spiegel kijk, zie ik mezelf. Ik ben blij met wie ik ben. Vriendelijk, eerlijk, lief, spontaan. Ik ben niet altijd blij met hoe ik eruit zie maar dit is inferieur aan hoe ik me over mezelf voel. 

Echtheid

Om te gaan zeggen dat het dapper is om jezelf no filter te laten zien, is volgens mij een deel van het probleem dat ervoor zorgt dat mensen dat niet doen. Want aan dapperheid zijn risico’s verbonden. Maar welk risico loop je wanneer je een selfie zonder filter plaatst? Ik zie dat, gelukkig, nog regelmatig en die foto’s vind ik zoveel mooier dan die opgesmukte meuk. Het gezicht vertelt een verhaal. Alles heeft een reden, een oorzaak. Het enige risico dat je loopt is dat mensen je kunnen ontvrienden. Maar zou dat erg zijn? Voor mij niet. Ik heb eens een foto gezien van een vrouw van in de 80. Vol met rimpels, echt enorm veel. Ik vond het een prachtige foto. Wauw, dacht ik. Supermooi. Ik dacht niet: wat dapper, wat moedig van haar. Nee. Nooit. Dat kan en mag je van jezelf vinden maar anderen mogen wat mij betreft geen mening geven over je uiterlijk. En uiteindelijk gaat het natuurlijk om het innerlijk! Dat zou toch wel iets moeten zijn dat het afgelopen jaar nog meer dan anders is gebleken. 

Over durven, lef en het gewoon maar doen, ook een leuk blog over durven

like Like
15 antwoorden
 1. Tessa
  Tessa zegt:

  Mooi geschreven. Ik ben zelf een beauty blogger en al mijn foto’s zijn puur natuur. Het enige dat ik aanpas, is de helderheid van kleuren.

  Beantwoorden
 2. Manon
  Manon zegt:

  Ben het eens met Bouchra. Wat maakt het uit. Voel je er als persoon prettiger bij? Dan gebruik je een filter. Ben je erop tegen? Is ook hartstikke prima. Mensen maken zich echt veel te druk om keuzes van anderen.

  Beantwoorden
 3. Bouchra
  Bouchra zegt:

  Ik denk dat het belangrijk is om iedereen zelf te laten bepalen of ze wel of geen filter willen gebruiken. Dapper zijn is om iedereen in hun waarde te laten.

  Beantwoorden
 4. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Een filtertje gebruik ik eigenlijk nooit. Ik ben gewoon overal heerlijk oprecht mezelf. Of ik er nou goed of slecht uit zie. Of mijn dagen goed of slecht zijn als je mij volgt krijg je 100% me myself and i :)

  Beantwoorden
 5. Frederique
  Frederique zegt:

  Ik ben het 100% met je eens. Het boeit me niet of mensen filters gebruiken of niet hoor, waar zij gelukkig van worden, maar ik vind het dom om te zeggen dat het dapper is om jezelf te laten zien zoals je bent. Zonder filter, zonder make up, met grijze haren, met een wat grotere maar – elke keer reageert er dan iemand met ‘zo dapper’. Ik erger me er eerlijk gezegd groen en geel aan. Hoe noem je het tegenovergestelde van een compliment? Wanneer iemand roept zo dapper dan is het in mijn ogen een verkapt ’tegenovergestelde-van-een-compliment’ :)

  Beantwoorden
 6. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Soms is een filtertje wel grappig of een uitkomst, maar ik ben een groot voorstander voor puur natuur. Ik ga hier vrijwel altijd de deur uit zonder make-up op.

  Beantwoorden
  • Nori78
   Nori78 zegt:

   Ik vind een filtertje leuk als het hartjes zijn bij een foto van mijn katten, hahah. Verder gebruik ik ze niet. Ik ga ook regelmatig zonder make-up de deur uit. Het is me steeds meer en vaker teveel moeite :-)

   Beantwoorden
 7. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Filters zijn hip bij de jongere generatie. Ik gebruik geen filters voor mezelf maar wel voor ander foto’ s zodat je de schaduw beter kan zien bijvoorbeeld.

  Beantwoorden
 8. Cynthia
  Cynthia zegt:

  Zo mee eens! Toen ik net aan Instagram begon, gooide ik nog wel eens een filter over mijn foto. Maar eigenlijk werden mijn foto’s daar minder mooi van. Minder echt. Minder ik. Dus ik ben daar mooi mee gestopt. Geen filters meer. En als je daardoor mij, mijn recepten en mijn blogposts minder interessant vindt om te volgen, tja, dan is dat gewoon niet ‘mijn publiek’. Er zijn ergere dingen hoor. 😉👍

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)