Een hekje of een zwemdiploma?

zwemdiploma

Een hekje en een zwemdiploma en wat heeft dat te maken met in je kracht zetten?

Vandaag postte ik een quote op het forum waarin staat: sterken maken anderen niet klein, maar tillen ze op. Zelf zou ik zeggen: sterke mensen versterken je, laten je zien dat je meer kan dan je dacht.
Inderdaad: kleine geesten proberen jou klein te houden, die roepen: pas op, kijk uit en zou je dat nou wel doen…En gaan dan tevreden zitten kijken hoe het – in hun ogen – misgaat

Dat doen die kleine geesten niet expres, ze projecteren alleen maar hun angst op jou. Aan jou de keuze hoe je er mee omgaat. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. In het verlengde hier van hoorde ik laatst iemand zeggen: “vroeger, was Nederland een land waar kinderen een zwemdiploma moesten halen, maar nu is Nederland een land dat hekjes voor het water zet!”

Ik heb een zwemdiploma…

Dat zette mij in niet geringe mate aan het denken. Ik ben natuurlijk van de zwemles generatie. Ik haalde mijn zwemdiploma toen ik zes was. In ons huis naast de rivier had mijn moeder pas rust, toen we allemaal konden zwemmen. Door die zwemlessen heb ik geleerd om mezelf boven water te houden. Verder klim ik af en toe gewoon over een hekje onder het motto: “ik weet heus wel wat ik doe!”

Mensen in hun kracht zetten

Buiten mijn eigen gedachten hebben we op dit moment te maken met een overheid die inzet op “het mensen in hun kracht zetten”. Je zou toch zeggen: dat is versterken ten top! Het laat zich alleen zo moeilijk rijmen met de torenhoge studieschulden die een achttienjarige moet aangaan. Met het naar huis sturen van duizenden helpenden in de gezondheidszorg. Of met het creëren van een zorgstelsel, dat per jaar duurder wordt. En met het geld  dat vooral lijkt te worden uitgegeven aan uitleggen waarom ze niet zorgen… Nu is er zelfs een voorstel van een zichzelf christelijk noemende partij, om een zieke in loondienst nog maar twee maanden uit te betalen. Daarna moet je maar de kracht hebben het zelf op te lossen.

Bezuinigingen

Natuurlijk weten we allemaal dat het “mensen in hun kracht zetten” een ordinaire bezuinigingsmaatregel is. Op zich zou het nog niet zo erg zijn dat de overheid van ons verwacht dat we meer zelf doen en minder leunen. Ware het niet dat ze er aan de andere kant alles maar dan ook alles aan doet om te voorkomen dat we iets zelf doen of bedenken. Voor alles zijn maatregelen, regels en verordeningen. Niets mag je meer zelf bedenken. Stel je voor ! Het idee! |Er zou een regel overtreden kunnen worden! Gisteren nog hoorde ik een machinist van de NS zeggen: “als er vroeger een storing was, dan losten we dat zelf op. Wij waren ter plekke en konden zien of het veilig was om door te gaan. Nu moet er van god-weet-waar een man in een auto komen, die dan vaststelt wat wij allang gezien hadden: de trein kan verder!”

Waarom pikken we het ?

Wat me werkelijk het meest verbaast, is dat we er niet met z’n allen massaal tegen in opstand komen. Dat wij niet eisen dat als we in onze kracht moeten staan, we recht hebben op een uitstekende gezondheidszorg. Want als je niet gezond bent, heb je ook geen kracht. Dat onze kinderen zoveel en zolang mogen leren als ze nodig hebben. Want zonder scholing kan je nooit groot en sterk worden. Dat er niet voor ons beslist zou kunnen worden dat wij geen kiloknallers vlees meer mogen kopen. Niet dat ik daar een voorstander van ben. Maar in mijn eigen kracht mag ik toch zeker wel zelf bepalen welk vlees ik koop? Kortom dat we geen zwemdiploma eisen> En afbraak van de hekjes, nu we toch bezig zijn.

We maken ons druk over een groei van 0,05 procent van onze bevolking met mensen van elders. In december slaan we mekaar de koppen in of zwarte Piet, zwart, geel of groen moet zijn.
Waarom staan we niet op het Binnenhof met grote borden: ‘we eisen de tools om in onze kracht te kunnen staan? “Geen hekjes, maar een  zwemdiploma!!!!”

Lees ook : geef nooit op

like Like
4 antwoorden
 1. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Heel mooi geschreven en ik kan me hier alleen maar bij aansluiten! Ik en mijn zusje konden ook al heel vroeg zwemmen en haalde al onze zwemdiploma’s. Konden mijn ouders met een gerust hart kamperen.

  Beantwoorden
 2. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik snap je moeder helemaal. Nederland is een waterrijk land, en kunnen zwemmen is van levensbelang. Ook op metafoor niveau.

  Beantwoorden
 3. Janet
  Janet zegt:

  Als je het ergens niet mee eens bent, staat je volgens mij gewoon vrij om daar tegenin te gaan. Ik ben best blij hoe alles geregeld is in ons land. Kijk eens naar andere landen om ons heen, dan hebben wij echt niet veel te klagen hoor. En tuurlijk ben ik het ook niet met alles eens en vind ik dat er meer geld naar bijvoorbeeld de zorg of onderwijs moet. ;)

  Beantwoorden
 4. Maaike
  Maaike zegt:

  Een mooie dag om te stemmen. Zelf leef ik een land waar nog veel meer zelfredzaamheid wordt verwacht. En hier werkt het. Maar goed, de schrijnende gevallen ken ik niet… en die zijn natuurlijk overal.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)