Niet winkeldag.

niet winkeldag

Eergisteren 28 november was het niet winkeldag. Een soort van protest tegen de masale over consumptie van Black Friday.

Ja grappig bedacht, denk ik dan, maar redelijk zinloos. Want na massaal veel te veel te hebben ingekocht op 27 november is het makkelijk om op 28 november niks anders te kopen dan een pak melk.
En bovendien,wat schiet je op met een dag niks kopen?. Niet winkeldag? Wat zou je zeggen van een niet winkel maand?

Niemand schrikt van een niet winkeldag, en jij consumeert er niet minder om.
Ik las dat we massaal meer zijn gaan uitgeven de afgelopen 25 jaar. Sinds 1995 is ons consumptiepatroon met 44 % gestegen! Dat is echt heel erg veel! Bij mijn weten, ik heb daar geen cijfers van, zijn onze inkomens de afgelopen 25 jaar beslist niet met bijna de helft gestegen.

Kleding en spullen voor in huis, daar geven we het meeste geld aan uit. Ik denk dat het komt omdat het zo gemakkelijk is. Ik loop door het winkelcentrum, hier een aanbieding voor een trui, daar twee t-shorts voor de prijs van een. Een leuke mok, een leuk vaasje…en hup ! voor ik het weet zit het in mijn tas.
Ik ben ook niet altijd een consuminderaar geweest hoor.

niet winkeldag, ik vind het wel wat

Ik werd dat langzaam maar zeker. De eerste keer was al 15 jaar geleden, dochterlief ging voor het eerst op skivakantie. Ik rommelde wat over het marktplaats en zag tot mijn stomme verbazing volldige ski-uitrustingen voor een fractie van de nieuwprijs. “Twee dagen gedragen, wintersport is niet mijn ding” en dat soort uitspraken. “Wat een wegwerp-maatschappij zijn we”, dacht ik. En het zusje van Donald Duck rook haar kansen…

De  consuminderaar kreeg een paar jaar later pas echt gestalte. Het was kerst, ik stond bij zo’n tuincentrum en wilde een paar kerstballen aanschaffen. Ze bleken 5 euro per stuk te kosten. 5 euro! voor een ( ik zeg 1) kersbal. Ik vond het niet meer leuk. Sterker nog: ik vond het akelig. Ik had geen niet winkeldag modig. Ik wilde gewoon weg daar.
En zo ging ik naar huis, kocht voor 5 euro haakgaren, bij het plaatselijke wolwinkeltje en haakte engeltjes en klokjes, sneeuwmannen en sterren.

Zo werd ik langzamerhand een  blije consuminderaar. Ik winkel zo weinig, dat ik denk dat ik op niet winkeldag maar eens boodschappen ga doen. Omdat het kan!

Meer lezen over Black Friday ? of lees : ik geloof dat ik het niet begrijp

bron NU.nl

like Like
5 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik winkel ook niet vaak maar heb deze maand wel veel te veel gekocht. Vooral dingen die ik nodig had als goede nieuwe kussens een bookseat etc maar ook wel kadootjes voor kerst natuurlijk.

  Beantwoorden
 2. Alexandra
  Alexandra zegt:

  Daarom koop ik kerstspullen altijd na de kerst, een veel betere prijs en ik vind het volgend jaar toch nog wel leuk. Ik ben altijd zuinig geweest en probeer juist nu mijzelf iets vaker iets te gunnen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)