Vrouw en trends

Van……voor…..bespiegelingen over black Friday

black friday
Felice
Geschreven door Felice

Black Friday maakte deze week de tongen los. Hebben wij nu werkelijk deze Amerikaanse uitverkoopdag ook nog nodig ?
Sommige grapjassen vroegen zich af waarom zwarte piet niet mag en black Friday wel. Het schijnt dat Sylvana Simons geprotesteerd heeft tegen de naam black Friday….

De meeste protesten waren gelukkig wat inhoudelijker. Namelijk hebben we zo’n uitverkoop-dag nodig in onze consumptie maatschappij, waarin we eigenlijk allemaal zouden moeten minderen met consumeren. En de andere, zeer terechte vraag was: is het allemaal echt wel goedkoper?

De echte koopjesjager kan die vraag tot in detail beantwoorden. Want die weet ( uit haar  hoofd ) wat is kost, waar het dat kost en hoe lang je het voor die prijs kan krijgen.
Dus als  warenhuis  X stunt: Koop op black Friday hier je witgoed, want dan is het 10 % goedkoper, halt zij haar schouders op. En denkt “voor dat bedrag krijg ik het bij warenhuis Y altijd. Inclusief twee jaar garantie”

Was ik maar een echte koopjesjaagster….

Ik probeer absoluut te consuminderen. Want ik ben er ten diepste van overtuigd dat wij aan overvloed ten onder gaan. Het maakt ons hebberig en hijgerig. En het vervuilt onze planeet.
Wanneer ik mijn tuinafval naar het kringloop station breng, ben ik altijd geschokt door de hoeveelheid flatscreen-tv’s die ik daar zie staan.
En was in mijn studententijd een wasmachine iets waar ik alleen van kon dromen, tegenwoordig koop je zo’n ding tweedehands voor minder dan 100 euro..

Kortom we zouden er goed aan doen, na te denken over wat we kopen en waarom.
Maar…ik beken het zonder gene. Wanneer het uitverkoop is en er staat in grote letters :

Van ….voor….dan smelt ik. Dan treedt mijn reptielenbrein ( of weet ik welk oerbrein ) in werking. En dat brein zegt : HEBBENNNNN  NU OF NOOOITTTT. Normaal heb ik echt niet te klagen over mijn portie gezond verstand, maar dan is het weg, op foetsie!!

Ik zie twee oplossingen: of de term Van….Voor…wordt gewoonverboden. Of ik word een echte koopjesjager.

Like

Over de auteur

Felice

Felice

16 reacties

Geef een reactie