Van……voor…..bespiegelingen over black Friday

black friday

Black Friday maakte deze week de tongen los. Hebben wij nu werkelijk deze Amerikaanse uitverkoopdag ook nog nodig ?
Sommige grapjassen vroegen zich af waarom zwarte piet niet mag en black Friday wel. Het schijnt dat Sylvana Simons geprotesteerd heeft tegen de naam black Friday….

De meeste protesten waren gelukkig wat inhoudelijker. Namelijk hebben we zo’n uitverkoop-dag nodig in onze consumptie maatschappij, waarin we eigenlijk allemaal zouden moeten minderen met consumeren. En de andere, zeer terechte vraag was: is het allemaal echt wel goedkoper?

De echte koopjesjager kan die vraag tot in detail beantwoorden. Want die weet ( uit haar  hoofd ) wat is kost, waar het dat kost en hoe lang je het voor die prijs kan krijgen.
Dus als  warenhuis  X stunt: Koop op black Friday hier je witgoed, want dan is het 10 % goedkoper, halt zij haar schouders op. En denkt “voor dat bedrag krijg ik het bij warenhuis Y altijd. Inclusief twee jaar garantie”

Was ik maar een echte koopjesjaagster….

Ik probeer absoluut te consuminderen. Want ik ben er ten diepste van overtuigd dat wij aan overvloed ten onder gaan. Het maakt ons hebberig en hijgerig. En het vervuilt onze planeet.
Wanneer ik mijn tuinafval naar het kringloop station breng, ben ik altijd geschokt door de hoeveelheid flatscreen-tv’s die ik daar zie staan.
En was in mijn studententijd een wasmachine iets waar ik alleen van kon dromen, tegenwoordig koop je zo’n ding tweedehands voor minder dan 100 euro..

Kortom we zouden er goed aan doen, na te denken over wat we kopen en waarom.
Maar…ik beken het zonder gene. Wanneer het uitverkoop is en er staat in grote letters :

Van ….voor….dan smelt ik. Dan treedt mijn reptielenbrein ( of weet ik welk oerbrein ) in werking. En dat brein zegt : HEBBENNNNN  NU OF NOOOITTTT. Normaal heb ik echt niet te klagen over mijn portie gezond verstand, maar dan is het weg, op foetsie!!

Ik zie twee oplossingen: of de term Van….Voor…wordt gewoonverboden. Of ik word een echte koopjesjager.

like Like
16 antwoorden
 1. Mandy
  Mandy zegt:

  Goede blog! Ik heb een paar dingen gescoord met de black friday waarvan ik zeker weet dat het echt goedkoper was. Maar ik weet zeker dat bijna heel veel winkels ook gedaan wordt alsof.

  Beantwoorden
 2. Marieke
  Marieke zegt:

  Ik had niks nodig, dus waarom zou ik wat kopen? En als ik iets nodig heb dan koop ik het. Als het geen haast heeft, dan wacht ik tot het eerst ergens in de aanbieding is.

  Beantwoorden
 3. anneke de jong
  anneke de jong zegt:

  leuk geschreven! Black Friday is aardig aan mij voorbij gegaan, moet ik zeggen. Laatste impuls aankoop: een houten schoolbordje met krijtje van de Blokker. Kostte 1 euro en staat nu op mijn bureau. Kicken, als ik er naar kijk.

  Beantwoorden
 4. Saar
  Saar zegt:

  Ik denk ook wel na voor ik wat koop, maar met black friday heb ik me ook laten verleiden. Het waren aankopen die ik toch zou doen hoor. Alleen heb ik ze nu dus met korting gedaan. En daar ben ik dan weer niet kwaad voor…

  Beantwoorden
 5. lodi
  lodi zegt:

  Ik vind dat je zeker goed moet nadenken wat en hoeveel je koopt, wij hebben echt gewacht met het kopen van iets tot deze korting en het scheelde een hoop. We hadden het echt nodig, geen impuls deze keer. Maar verleidelijk is het van…voor wel.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)