Melatonine en slapen: hoe werkt dit?

melatonine

Je hoort steeds vaker reclames voor slaapmiddelen. Die zouden je moeten helpen bij het in slaap vallen of bij het doorslapen tijdens de nacht. Vroeger werd er niet bij vermeld welke stoffen er nu eigenlijk in die middelen zitten. Tegenwoordig is dat verplicht en dus hoor je nu vaak ingewikkelde namen langskomen. Zo bevat vrijwel elk slaapmiddel melatonine. Maar wat is dat nu eigenlijk precies?

Melatonine in je lichaam

Melatonine is een hormoon dat in je lichaam wordt aangemaakt. Het wordt aangemaakt onder de invloed van je hoeveelheid energie, de hoeveelheid licht om je heen en afhankelijk van het seizoen. In de ochtend is de hoeveelheid melatonine normaal gesproken laag. Gedurende de dag worden er heel kleine beetjes aangemaakt, maar hier merk je niets van. Aan het eind van de dag schiet de productie van melatonine omhoog. Je wordt slaperig, voelt je moe en begint te gapen. Dit werkt alleen goed als je niet zoveel energie meer hebt, als het begint te schemeren of donker wordt en in de winter meer dan in de zomer. Als je lichaam genoeg melatonine heeft aangemaakt, val je al snel in slaap.

Storingen bij de aanmaak van melatonine

Helaas gaat de aanmaak van melatonine lang niet altijd goed. Veel mensen met slaapproblemen maken te weinig melatonine aan. Daardoor kom je moeilijk in slaap of word je ineens ’s nachts wakker. Bij sommige mensen is de aanmaak van melatonine zelfs omgekeerd, waardoor je overdag haast in slaap valt en ’s nachts klaarwakker bent. Veel voorkomende oorzaken:

  • Als je ’s avonds teveel fel licht om je heen hebt, maken je hersenen minder melatonine aan. Bijvoorbeeld als je veel naar een beeldscherm kijkt.
  • Bij het ouder worden maken mensen minder melatonine aan.
  • Wanneer je teveel energie hebt, bijvoorbeeld als je koffie of energydrank hebt gedronken, remt dat de invloed van melatonine.
  • In de zomer wordt er meestal minder melatonine aangemaakt dan in de winter.
  • Bij vrouwen spelen hormonen vaak een rol bij slecht slapen.

Melatonine als supplement

Melatonine kun je beter niet als supplement gebruiken als je een duidelijke oorzaak hebt voor de stoornis in de aanmaak ervan. Als je bijvoorbeeld vaak ‘s avonds nog bezig bent met je computer of smartphone, is het beter om daarmee te stoppen in plaats van een slaapmiddel te nemen. Maar soms is de oorzaak van je slaapprobleem onbekend. En soms wordt de aanmaak van melatonine geremd door factoren waar je niets aan kunt doen, zoals stress. Doordat je weinig slaapt word je steeds vermoeider en daardoor krijg je weer meer stress. Je belandt zo snel in een vicieuze cirkel, die doorbroken moet worden. Heb je slaapproblemen met onbekende oorzaak, of een oorzaak waar je (op dat moment) niets aan kunt doen? Dan is melatonine als supplement een goede keuze. Door dit tijdelijk te nemen val je gemakkelijker in slaap, waardoor je je al snel een stuk fitter voelt.

Slaapproblemen hoef je niet meteen te lijf te gaan met een slaapmiddel. Er zijn ook best methoden die zonder pillen je nachtrust verbeteren. Maar soms heb je weinig andere keus. Vooral als je al langere tijd te weinig slaapt, kun je oververmoeid raken. Daardoor ontstaan er allerlei klachten en problemen die met een goede slaap verholpen zouden zijn. Heb je vaak problemen met in slaap vallen? Dan is een supplement met melatonine vaak een prima oplossing.

like Like
1 antwoord
  1. Irene
    Irene zegt:

    Ik heb laatst een artikel gelezen waarin met name de nadelen van Melatonine werden belicht. Onder het motto baat het niet, schaden doet het wel. Vraag me niet de details, want die zijn me intussen ontgaan.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)