Een fysiek genot, schrijven

schrijven

een blog over een vergeten, welhaast fysiek genieten van schrijven met de hand.

Het was bijna Sinterklaas, in mijn kamer stond een grote tas met pakjes.
Sommige ingepakt, sommige niet. Maar een ding hadden ze allemaal gemeen: ze hadden geen gedicht.
Een Sinterklaas cadeau zonder rijm, het is als een vis zonder fiets.

Ik stapelde de cadeaus hoog op de tafel, gooide de restjes inpakpapier ernaast, schaar en plakband maakte het verhaal compleet. En ik pakte het eerste pakje in. “ik doe gelijk de gedichten”, dacht ik. En greep naar mijn fijnschrijver en blocnote. De beweging verbaasde me: fijnschrijver en blocnote liggen naast mijn laptopje.

Al mijn zielenroerselen, dus ook mijn sinterklaas rijmen, leg ik op de laptop vast. Schaaf er aan verbeter ze en print ze uit.
Het enige schrijfwerk wat er aan te pas komt, is het opschrijven van de naam van de ontvanger.

Pen en papier liggen naast mijn laptop voor korte snelle aantekeningen, niet voor het echte schrijfwerk.

Het echte schrijven

Heb je wel eens meegemaakt, dat je iets doet en dat je – terwijl je bezig bent – je verbaasd naar je zelf zit te kijken? Nou, zo’n moment had ik, toen ik zonder nadenken de eerste woorden van gedicht 1 opschreef.
Nog veel verbaasder was ik, toen ik ervaarde, dat ik het heerlijk vond om mijn fijnschrijver over het papier te bewegen. Het was een genot om te zien, hoe uit die langzame, doelgerichte beweging een woord ontstond en nog een en nog meer, tot het een hele zin was.

Schrijvend en peinzend over het ultieme rijmwoord, vergat ik de wereld. Het papier, de pen en ik: daar ging het om.
Ik keek naar wat ik had geschreven, niet alleen om de tekst te corrigeren: ik keek ook naar het beeld.
Ik maak twee soorten a’s en mijn r-en zijn te kort.
Wat allemaal nog niet wil zeggen dat het geen mooi handschrift is, integendeel. Het is een lief vriendelijk en helder handschrift: een cadeautje !

Ik zag mogelijkheden mijn rijm inhoudelijk te verbeteren. Ik pakte een hagelwit, nieuw blocnote vel en….storte me vol overgave in het schrijfproces. Lieve lezers, probeer het eens: schrijf met de hand en geniet.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)