#Metoo, geen effect op de werkvloer??

#metoo beweging

Het AD van  26-02-2018 meldt dat de #Metoo beweging tot nu niet veel verandering op de werkvloer teweeg heeft gebracht. Vrouwen zo is de teneur van het stuk, durven er nog veel te vaak niet voor uit te komen dat ze lastig gevallen worden. En dat was zo en is  nog steeds zo.

Ik twijfel er werkelijk geen seconde aan, dat het waar is dat vrouwen vaak worden lastig gevallen. En ik durf ook, zonder enige academisch onderzoek gedaan te hebben, te beweren dat veel vrouwen daar geen melding van maken.

#Metoo beweging effectloos??

Maar kunnen we zeggen dat #Metoo weinig teweeg heeft gebracht op de werkvloer omdat het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag van de heren der schepping niet stijgt?

Daar geloof ik dus helemaal niets van. In mijn ogen is deze beweging er helemaal niet op uit om zoveel mogelijk mannen zo snel mogelijk in het beklaagden bankje te zetten. Natuurlijk is dat in eerste instantie gebeurt en dat was heel goed. Het aantal kerels dat seks als een geboorterecht was gaan beschouwen, is enorm. Dat dat als eerste boven kwam drijven, is niet meer dan logisch.
Dat er met die heren wordt afgerekend, is niet meer dan rechtvaardig.

Echter de #Metoo beweging is veel en veel meer, dan een “afrekening” Het is een beweging die ons ondubbelzinnig duidelijk maakt, dat macht en seks met elkaar verweven zijn. En dat de gevolgen daarvan verpletterend voor  vrouwen zijn. Dat het anders moet. Eerlijker.

Langzaam maar zeker

Ik ben ervan overtuigd dat dat gaat gebeuren. Ik ben er zeker van dat er een beweging in gang is gezet, die onomkeerbaar is. Vrouwen kunnen zich van nu af gesteund weten door de wetenschap dat ze niet alleen zijn. Dat het echt eerlijk, niet hun “fout” is. Dat ze geen gunsten met seks hoeven te betalen. (een gunst is namelijk altijd gratis)
Mannen zullen zich er meer en meer van  bewust moeten worden, niets, maar dan ook niets  recht op seks, waar en met wie je maar wil, zo vaak je wil geeft.

Dat is even wennen, voor alle partijen. Dat gaat niet vandaag op morgen. Maar het gaat wel gebeuren. Langzaam, maar verdomde zeker. Het gaat niet om het aantal aangiften. Maar om de vrouw die tegen haar baas: “Laat dat ”, durft te zeggen als hij  haar borsten aanraakt.
Het gaat om de man, die een hand op een damesbil wil leggen, zich bedenkt en zich schaamt…

Lees ook: voor de …..?

like Like
11 antwoorden
 1. Eke
  Eke zegt:

  Ik denk dat er vooral geen melding gedaan zal worden als het geen structureel iets is. Eenmalig een opmerking of aanraking is denk ik voor veel vrouwen geen reden om te melden.

  Beantwoorden
 2. Grassiella
  Grassiella zegt:

  Metoo , een nog te onbekend begrip voor mij alvorens het lezen van het artikel. Interessant om er nu weer een nieuw begrip bij te kennen en dit verder uit te zoeken.

  Bedankt X

  Beantwoorden
 3. Hippiemeisje
  Hippiemeisje zegt:

  Goh, wat versta je onder #metoo, een vraga die ik ma die hele periode gesteld heb…. alles werd op een hoop gesmeten en ik kon toen al moeilijk geloven dat het iets ging veranderen…. net om die reden
  Verder heeft het mij zo gehertraumatiseerd die periode dat ikzelf het liever niet gehad had, maar dat is mijn dingetje…..

  Beantwoorden
 4. Lara
  Lara zegt:

  Ik heb er gelukkig nog nooit mee te maken gehad, maar ik denk dat het inderdaad meer voorkomt dan iedereen denkt. Het gevoel dat ze nu ervaren dat ze niet alleen zijn lijkt mij fijn. Laten we hopen dat er steeds meer meiden nee durven te zeggen als ze in deze situatie komen.

  Beantwoorden
 5. Lipstickencupcakes
  Lipstickencupcakes zegt:

  Gelukkig zelf nooit zo’n situatie meegemaakt. Een tijdje terug werd mijn collega lastig gevallen door een andere collega. Heel naar proces ook.

  Beantwoorden
 6. Krystle
  Krystle zegt:

  Jammer dat het weinig effect heeft. Ik heb er gelukkig nooit last van gehad. Ik denk ook wel dat heel veel vrouwen er geen melding van maken.

  Beantwoorden
 7. Irene
  Irene zegt:

  Het zou me juist verwonderd hebben als het aantal meldingen was toegenomen. Je mag toch verwachten dat het succes van de Metoo beweging juist is dat mannen het voortaan laten.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)