Lus’k nie…

Lus'k nie...

Waarom lust ik niet, niet fijn is.

Over onze opvoeding hebben we natuurlijk allemaal wel wat te klagen. Maar als er een ding is waar ik mijn ouders van harte dankbaar voor ben, dan is het wel dat ik werkelijk alles lust.

Wij mochten veel bij ons thuis. Maar twee dingen mochten we beslist niet: te laat komen en  lust ik niet zeggen. Het uiterste wat was toegestaan, was zeggen: “dat vind ik niet zo lekker”. En dat dan alleen maar in familiare kring. En zeer zeker niet daarbuiten.

Ik zat in de zesde klas (groep acht) en we gingen drie dagen naar een jeugdherberg, met de bus!
Voor mij zat Joke T (ik heb haar wel eens vaker genoemd) en Joke piepte de hele reis om de 5 minuten: “ooooooh, als we maar niet DAT gaan eten, wan-da-lus-‘k-nie”
Haar lijst van lus-ik-nieten was kilometers lang.
Ik was twaalf en moest mijn ouders gelijk geven: ”dat lust ik niet” mag gerust verboden worden.

en hij lust nog eens niks ook

Een vriendin van mij liep laatst te foeteren over de partner van haar dochter. Nu doen wij ouders dat regelmatig, wie is er nu tenslotte goed genoeg voor MIJN kind?. Ik luisterde niet heel erg aandachtig, moet ik bekennen.
Tot ze woedend zei: ” en hij lust nog eens niks ook!” Je begrijpt, toen had ze mijn aandacht.

Waarom, zaten we ons samen af te vragen, vinden we dit nu zo vervelend? Oke, je kan zeggen het is niet erg beleefd tegenover je gastvrouw. Die heeft voor je gekookt en jij schuift dat naar de rand van de tafel “lus-ik-nie”
Het is natuurlijk ook een tikkie dominant: ik eet dat niet en jij moet wat je kookt daarop aanpassen. Je denkt toch niet dat ik iets ga lusten wat ik niet lust?

Maar vooral, ontdekten mijn vriendin en ik, maakt een mens met “lus-ik-nie” zijn wereld zo klein.
Er is zoveel te lusten er is zoveel lekkers en er is altijd wat nieuws te ontdekken. Waarom, leg het mij uit, zou je jezelf dat allemaal ontzeggen.

Lust ik echt alles? lees het hier

like Like
9 antwoorden
 1. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Ik lust gelukkig een heleboel! ;) Een paar dingen vind ik echt niet lekker en eet ik dan ook niet, maar ik probeer altijd alles.

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Wat ik echt niet lus, is erwtensoep maar verder lus ik alles en probeer ik ook zeker alles wel uit. Vooral in het buitenland ben ik altijd nieuwsgierig naar de lokale specialiteiten.

  Beantwoorden
 3. Melissa
  Melissa zegt:

  Ik moest vroeger alles gewoon mee eten. Nu ik zelf bepaal wat ik kook vermijd ik wel paar dingen. Maar ik sta altijd om dingen weer te proberen.

  Beantwoorden
 4. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Ik ben ook opgevoed met van alles en nog wat. Maar als mijn oudste nog vetrandjes bij de kip ziet zitten, dan gaat ze piepen. Maar ja mijn man is ook zo :-)

  Beantwoorden
 5. rachel
  rachel zegt:

  hier waren de kids toen ze wat kleiner waren niet echt kieskeurig maar vonden niet alles lekker, nu nog niet maar ze proberen alles wel! net als ik vroeger en nu eet ik bijna gewoon alles maar kom niet met slakken ect aan hahah

  Beantwoorden
 6. Frederique
  Frederique zegt:

  Ja klopt, het maakt je wereld klein maar goed als die mensen een kleine wereld fijn vinden, wie ben ik dan om daar iets van te vinden. Ik ben blij dat mijn kinderen alles proeven en heb bingo wat mijn kinderen betreft: de middelste lust werkelijk alles, de oudste proeft alles en staat ervoor open maar lust sommige dingen wel en anderen niet, de jongste lust praktisch niks.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)