Onthouden en wat onthoud je eigenlijk

onthouden

Een blog over onthouden en vergeten en dat soort lastige zaken

Het lijkt wel of de ene mens gezegend is met een geheugen als een ijzeren pot en de andere mens het moet doen met een vergiet…
In dat geval, zou ik tot de vergieten behoren…

Je begrijpt het al: ik geloof echt niet in mensen met een hoofd als een vergiet. Het geheugen vergelijken met potten en pannen en vergieten, daar geloof ik ook helemaal niet in. Dat ingewikkeld, uiterst mysterieus brein van ons,dat ons in staat stelt te onthouden, is toch niet te vergelijken met een keuken?

Aan de andere kant: uit een keuken komt als het goed is, lekker eten. Gemaakt uit allemaal losse onderdelen. Uit je brein komen allemaal leuke ideeën. Niet zeuren , bijna altijd zijn je ideeën leuk, alleen dat idee om de buurvrouw om te leggen vanwege haar veel te schelle stem, was misschien wat minder.

verjaardagen, telefoonnummers, allemaal onthouden

Als het geheugen geen ijzeren pan is en ook geen plastiek vergiet, wat is het dan wel.
Hoe onthouden wij en waarom?
Ik vraag me dat werkelijk af. Want als ik dat weet, snap ik misschien ook waarom de een moeiteloos verjaardagen kan onthouden, terwijl de ander (ik in dit geval) met heel veel moeite de verjaardagen van haar huisgenoten onthoudt.

Ik ken mensen die moeiteloos, zelfs in deze tijd, telefoonnummers onthouden. En er zijn mensen die de middelbare school al veertig jaar verlaten hebben en nog weten hoeveel voor Christus de Batavieren ons land binnen trokken.

Sommige mensen kunnen dus kennelijk heel goed getallen onthouden, denk ik.
Dat is hartstikke handig. De weinige “getal-ruimte” die ik in mijn hersenen heb, gebruik ik om uit mijn hoofd bij te houden hoeveel er nog op mijn bankrekening staat….

Ik onthoud andere dingen. Ik onthoud de verhalen die je me vertelt. Ik onthoud die blik in je ogen, toen ik je dat ene bijzondere cadeautje gaf. Ik draag de warmte in je blik, wanneer je naar me kijkt, voor altijd en altijd met me mee.
In de “geluids-ruimte” van mijn hersens hoor ik je zingen.

Meer lezen over onthouden en vergeten? lees knoop in je zakdoek of lees een beetje ratio geeft lucht

like Like
9 antwoorden
 1. Tessa
  Tessa zegt:

  Ik onthoud de meest vreemde dingen: bij series die ik opnieuw kijk weet ik negen van de 10 keer wie de dader is. En songteksten kan ik woordelijk mee zinnen, maar namen onthouden dat lukt me nooit

  Beantwoorden
 2. Daan
  Daan zegt:

  Als je aan me vraagt wat ik gisteren heb gegeten dan weet ik het niet, maar ik weet wel de geboortedatum van de broer van mijn eerste vriendje. Over zinloze informatie gesproken, haha!

  Beantwoorden
 3. rachel
  rachel zegt:

  ik wist vroeger alle telefoon nummers uit mijn hoofd, nu ben ik goed in alle bsn van ons gezin zo op te zeggen haha. voor andere dingen heb ik echt mijn iphone en apple watch nodig

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)