liefde heeft meer namen nodig

liefde heeft meer namen nodig

In een vorig artikel liet ik zien dat de Grieken verschillende vormen van liefde benoemen
Op een na alle vormen, zijn volkomen gelijk waardig aan elkaar. Het zijn gewoon verschillende vormen van liefde en allemaal ( behalve Mania) zijn ze leuk.
En, dat is ook zo’n leuk aspect, al die verschillende aspecten van liefde beleven we ook. De speelse liefde, de lust, de vriendschappelijke liefde…

Alleen met deze benamingen ben ik er niet. Er zijn, zo heb ik bedacht, veel meer namen nodig. Want die Grieken hebben het over de liefde van mens tot mens. Maar er zijn toch zoveel meer soorten liefdes?

zoveel soorten liefdes

Neem mijn liefde voor de natuur, die is een woord al niet uit te leggen. Mijn hart maakt een sprongetje als ik mijn moestuin oploop. Maar in dat sprongetje zit een stevige dosis eigenliefde. Want wie heeft er voor gezorgd dat die tuinbonen en peulen zo lekker staan te groeien en dat het onkruid zich gedeisd houdt? Niemand minder dan uw edeles…
Dat gevoel voor die tuin is een gevoel dat niet te vergelijken is, met lopen door een bos, of tegen een berg opklimmen en ineens over een dal uitkijken. Wat weer een heel ander gevoel is, als het gevoel dat ik heb als drie dappere krokusjes hun kleine paarse kopjes boven de grond steken. Snap je?
Alleen al om mijn liefde voor de natuur te beschrijven, zoek ik vier woorden.

Met muziek vind ik het veel makkelijker, maar wellicht zit dat anders bij mensen die muzikaler zijn dan ik. Muziek raakt mij doordat zij het onzegbare benoemt. Hoe zal ik het zeggen: die klanken die precies vertolken hoe ik me voel, die me tot in mijn vezels raken, maar waar ik niets hoef uit te leggen…Dus bij muziek heb ik maar 1 woord nodig.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over liefde voor dieren, voor schilderkunst en boeken. En, platvloers als het lijkt, de liefde voor eten. Van het produceren tot het consumeren.
Zijn er nog meer liefdes? Laten we ze eerst maar inventariseren, voor we alles gaan definiëren. Want dat inventariseren is best leuk

lees ook: zoveel soorten liefde bij de Grieken of lees 2 lessen uit een gelukkig huwelijk

like Like
6 antwoorden
 1. Frederique
  Frederique zegt:

  Ik houd van mijn kids, mijn ouders, de zon, de warme lucht wanneer je in de zomer door een stad aan de Middellandse zee loopt, films, eten, kunst (soms), bepaalde geuren, politiek (eeeeeh?? ja echt) en van bepaalde landen. De liefdesniveaus lopen uiteen, ik kan wel meer woorden gebruiken hoor.

  Beantwoorden
 2. Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh
  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh zegt:

  Wat een heerlijk artikel! Ik word er helemaal blij van. Ik spreek mijn liefde voor alles en iedereen trouwens ook graag de hele dag uit tegen mensen, dieren, maar ook tegen Moeder Natuur en andere dingen waar ik blij van wordt.

  Beantwoorden
 3. Lodi
  Lodi zegt:

  Wat een leuk artikel. Liefde is zeker in heel veel woorden te vatten. Mijn liefde voor mijn gezin is een heel ander woord dan de liefde voor lezen of knutselen. Ik heb er nooit zo bij nagedacht maar is zeker iets om bij stil te staan.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)