Zoveel soorten liefde

soorten liefde

Toeval bestaat niet, zeggen ze: binnen twee dagen zag ik twee van mijn vriendinnen worstelen met verschillende vormen van houden van. “Wat zijn er”, filosofeerde ik lekker bij de koffie met een koekje “toch veel verschillende manieren om van elkaar te houden. Wat zijn er toch vele soorten liefde”

Met dit in het achterhoofd, dook ik het wereldwijde web op, en belande zonder omwegen bij de oude Grieken. Ach het kon minder. Maar is er ook meer dan de Grieken?
Ik vond van wel. In dit essay neem ik je mee langs de liefde van de Grieken en liefdes die niet direct persoonsgebonden zijn.

acht soorten liefde bij de Grieken

1. Agape – Universele liefde

 Dat is laat ik zeggen: een overtreffende trap van lief hebben. Het gaat niet meer om de liefde van persoon tot persoon, maar liefde die je kan voelen voor bijvoorbeeld de mensheid. Het is het diepgevoelde verlangen er zorg voor te dragen dat de ander het goed heeft.

2. Philia – Vriendschappelijke liefde

Ook wel de platonische liefde genoemd, liefde zonder seks. Iedereen kent die wel denk ik: iedereen heeft wel een vriend of vriendin waar je een enorme verbondenheid mee voelt, zonder dat je er mee naar bed wil. We kennen deze vorm van liefde ook als hoofse liefde. De liefde van de troubadour, die alleen maar kan zingen voor de kasteelvrouwe, maar haar nooit tot vrouw kan nemen.

3. Eros – Passionele liefde

Nou ja, deze hoeft geen uitleg, vind je wel. Eros is de vorm van liefde die ons vele genotvolle uren en nageslacht schenkt…

4. Philautia – Eigenliefde

Eigenliefde heeft bij ons een beetje kwalijk trekje: de kerk was er niet zo van , zullen we maar zeggen. Het feit dat God je lief heeft was toch zeker wel voldoende? Als je dan ook nog van je zelf gaat houden, waar blijven we dan?

5. Ludus – Speelse liefde

Dit vind ik echt een leuke, ik had er nog nooit van gehoord. Het begin van een relatie is vaak speelse liefde: aantrekken, afstoten, vlinders in je buik; dat soort werk. Mijn persoonlijke overtuiging is, dat je altijd een beetje speels moet blijven, anders wordt-ie sleets..

6. Pragma – Blijvende liefde

Dit waar we allemaal op uit zijn dames, de liefde die blijft en nooit meer weggaat…het tot-de-dood-ons-scheidt soort liefde.

7. Storge – Vertrouwde liefde
Deze naam Storge had ik ook nog nooit eerder gehoord, maar het begrip kennen we natuurlijk wel. We zouden kunnen zeggen: familieliefde of de liefde voor je kinderen. De liefde voor je kinderen, is wat mij betreft een van de sterkste vormen van liefde die er bestaat

8 Mania – Obsessieve liefde
Deze behoeft natuurlijk weinig uitleg: de liefde die obsessief is, die tot waanzin drijft of stalking.
Van alle soorten liefde is dit de enige vorm van liefde die niet positief is…..

Liefde die niet gericht is op een persoon.

 Alle vormen van liefde die de Grieken beschrijven, met uitzondering van Agape, zijn vormen die gericht zijn op liefde tussen mensen. En dat lijkt in eerste instantie ook het meest logische.
Maar is dat zo?

Ik kan moeiteloos een heleboel vormen van liefde noemen die niet direct aan een mens zijn gerelateerd.
Denk eens aan

 • Vaderlandsliefde
 • Liefde voor de natuur
 • Liefde voor de wetenschap
 • Clubliefde liefde voor je (voetbal)club
 • De liefde voor God

Vaderlandsliefde

Is een vorm van liefde waar wij misschien een beetje lacherig over doen. We vinden het misschien zelfs een beetje eng (ik tenminste wel) want het roept associaties op met de verschrikkingen van WO2 en wel erg ver doorgevoerde vaderlands liefde van vele Duitsers.
Maar toch raakt het ons allemaal diep als de dertien helden op het slangeneiland zich liever laten doden dan zich over te geven aan de Russen. En vele van ons hebben familieleden waar we trots op zijn: zij gaven hun leven voor de vrijheid. Onze vrijheid.

Liefde voor de natuur 

Deze vorm van liefde ken ik maar al te goed. Ik kan haar niet goed beschreven. De intense vreugde die woordeloos in me naar boven komt, als ik een weiland zie, een berg ,een sloot, ach het-doet-er-niet-toe, als het maar natuur is.
Ik hoef niet anders te doen dan er rustig naar te kijken, het in te ademen en ergens in mijn geheugen op te slaan. Het is een woordeloze liefde. Een liefde de geeft en neemt. De natuur zorgt voor mij. Haar beelden, haar kracht verzacht altijd pijn, de natuur heelt. Op mijn beurt zorg ik zo goed als ik kan voor de natuur. Duurzaam leven, ik word er steeds beter in en dat is goed. Ik wil er steeds beter in worden.

Liefde voor de wetenschap

Met deze vorm van liefde heb ik zelf geen ervaring, maar het is er een, lieve lezers waar we veel, heel veel aan te danken hebben. Als wetenschappers niet, dwars tegen alles in, hun onderzoeken doen, soms ten koste van zich zelf, leefden we nog steeds in de Middeleeuwen en dachten we nog steeds dat de aarde plat was.
Een goed voorbeeld, voor VrouwenPower, is Marie Curie, die haar onderzoek naar straling, met leukemie bekocht. Als haar boeken ,kleren en apparaten bleken radioactief. In het museum dat aan haar gewijd is, hangt haar schort achter dik, straling werend glas.

Clubliefde: liefde voor je (voetbal) club

Natuurlijk kan je voor voetbalclub moeiteloos de postzegelverzamelaar lezen. Of de modeltreintjes bouwers, de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. Noem het allemaal maar op. Veel mensen vinden een plek waar ze hun hobby, zeg passie beleven en houden intens van die plek. Ik neem voetballers omdat ze daar – voor mijn gevoel tenminste – wel het meest sprekende voorbeeld van zijn. Neem de man die zijn zoon Feijenoord noemde. En de vergaande kanten die deze liefde kan hebben. Voetbal liefhebbers verbouwen probleemloos de stad van de “tegenstander”

De liefde voor God

Een enkele keer is het me gegeven een mens tegen te komen die werkelijk in God gelooft en daar ook naar leeft. Ik vind dat mooi, ook al begrijp ik het niet. Deze vorm van liefde staat ver van me af. En de misstanden in de kerk, maken het soms wel moeilijk mensen te geloven en te vertrouwen die hun leven aan God wijden, of die actief in God en de bijbel geloven.
Toch bestaan ze en hun liefde is een sterke drijfveer, voor een zeer menslievende houding in dit leven.

like Like
7 antwoorden
 1. Bouchra
  Bouchra zegt:

  Wat leuk om dit zo te lezen. Je hebt inderdaad heel veel verschillende soorten liefdes. Ik kon me in een aantal heel goed vinden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)