Leuke dingen van het zestig plus zijn.

zestig plus

zestig plus, het is leuk: een ervarings blog

Ik heb nooit last gehad van die naderende tientallen. Mij hebben ze niet horen zuchten: oooo jeeee, DERTIG al…, of veertig…nee he.
Je bent die je bent, denk ik altijd en daar is je leeftijd een onderdeel van.

Toen ik zestig werd, was ik dat even kwijt, moet ik toegeven. Dat vond ik ineens heel erg oud. Dat vond ik met een been in het graf….

Inmiddels ben ik helemaal van die gedachte af. Sterker nog , dit jaar ben ik precies halverwege de zestig en de zeventig en het bevalt me prima.

Zestig plus, de leuke kanten.

Overgang voorbij


Een van de meest prettige dingen vind ik, is dat de overgang echt voorbij lijkt te zijn. Met een opvlieger per dag, valt reuze goed te leven. Gewoon even het balkon op vluchten. Ondertussen is manlief helemaal op deze momenten afgestemd. Na een tiental jaar ervaring voelt hij haarscherp aan wanneer hij niks moet zeggen, dan wel meelevende geluiden moet laten horen..

Slaap

Zo langzamerhand begin ik de theorie te ontwikkelen dat het staartje van de overgang bij veel vrouwen gepaard gaat met slecht slapen. Bij mij werkte het wel zo. Na jarenlang bar en bar slecht slapen, slaap ik met zestig plus, weer normaal. (voor de goede orde: 7 uur non stop, met oke af en toe even plassen..)

Energie

Even voorbij de zestig krijg je een ander soort energie, merk ik. Eindeloos zonder pauze door rennen zoals ik dat vroeger deed, dat gaat niet meer. Maar het lijkt erop alsof veel dingen veel sneller gaan dan vroeger. Met meer gemak, meer vanzelfsprekendheid. Alsof al die vaardigheden, die ik in de loop van de jaren heb verzameld, ineens nu ik zestig plus ben tot bloei komen.

Rust

Mijn hele leven heb ik me druk gemaakt, om dit en om dat en meestal over onrecht en onrechtvaardigheid. Dat doe ik nog. Dat hoort bij mij. Maar ik doe het milder. Ik ben me er meer van bewust dat ik de wereld niet kan veranderen, al moet ik dat wel altijd blijven proberen. Sommige dingen veranderen nooit.

like Like
Like
1
9 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Leeftijd is maar een getalletje, Ik moet zeggen vroeger zag ik er tegenop toen ik 30 moest worden. Inmiddels word ik over 3 jaar alweer 40 en kijk ik heel anders naar deze getalletjes. Ik verloor namelijk 7 jaar geleden mijn vader (58) en mijn moeder en zus hebben zwaar hartfalen dus elk jaar is er een. Sindsdien ben ik dankbaar als ik weer een jaartje ouder word dat ik nog steeds mag genieten van het leven.

  Beantwoorden
 2. Rory
  Rory zegt:

  Dat milder zijn vind ik heel goed klinken. En terugkijkend naar alle tientallen zoals je dat zegt (hahaha). Dertig vond ik – serieus – echt een ding. Alsof je dan alles moest weten. Zeker moest zijn dat je de juiste baan had. Juiste partner. Toen kon je niet echt lang meer wachten als je een kindje wilde (uiteindelijk moest ik 41 worden om eindelijk ons kleine meisje in de armen te mogen sluiten. Dus ja, alles kan denk ik dan). Veertig vond ik weer helemaal geen probleem. De vijftig zit er dit jaar aan te komen en gek genoeg geloof ik het gewoon bijna niet. Geen ‘hotter than your daughter’-issues hoor (no worries). Maar een klein kindje houd je jong en zo voel ik dat dan ook.

  Beantwoorden
 3. krystle/Batboy
  krystle/Batboy zegt:

  Ik heb er nog geen last van. Weet wel dat mijn moeder het heel erg vond toen ze de 40 naderde, vreselijk vond ze dat. Ik mag nog 3 jaartjes tot de 40 en nu ik dat zo opschrijf klinkt het best ‘oud’ haha. Mijn vader werd elk jaar 36 en dat heb ik van hem overgenomen ;)

  Beantwoorden
 4. Tuinweetjes
  Tuinweetjes zegt:

  Fijn om te horen dat het als 60-er best wel mee valt :-) Ik ben 46 en de eerste kwaaltje komen. Maar ik ervaar ouder worden ook als iets mooi’s.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)