Klikken bij je baas? Door felice

klikken

Waarom zou je klikken?

Het kan natuurlijk zijn dat je klikt om er zelf beter van te worden.
Waarom hadden wij op de basisschool zo’n hekel aan klikspanen? Omdat ze een wit voetje wilden halen bij de juf of meester. Omdat ze als het ware zeiden: “kijk eens, die anderen doen stoute dingen, maar ik ben het liefste kind van de hele wereld!”
Nou dat is inderdaad de slechts mogelijke reden om te klikken.

Alleen zijn we al lang geen kinderen meer, het kan zomaar zijn dat je op je werk zaken constateert die het werk belemmeren, zelfs bedreigen. Dat is het moment om je kinderlijke schroom te overwinnen en die zaken aan te kaarten.

Dat vraagt moed, want hoewel we allemaal blij zijn met klokkenluiders (immers zij brengen grote misstanden aan het licht) loopt het met de meeste niet goed af…
Als je dus narigheid op de werkvloer wil aankaarten moet je wel stevig in je schoenen staan. In het NRC vond ik een paar heel goede tips.

tips bij “klikken”

Ga na of het jouw probleem is of een algemeen probleem. Het kan best zijn dat jij je ergert aan het gedrag van een collega. Maar dat dit helemaal geen enkel negatief effect heeft op het werk dat gedaan moet worden.

Praat altijd eerst met de collega, of collega’s die het probleem veroorzaken, geef aan welke problemen je ervaart. En zeg: ik wil hier graag samen uitkomen. Maar als dat niet lukt, wil ik het daar toch eens met de leidinggevende over hebben. Zo stel je niemand voor verrassingen.

Wanneer voor iedereen duidelijk is dat je echt je best hebt gedaan het probleem op te lossen. Dan zal het gaan praten op een hoger niveau je veel minder kwalijk genomen worden.

Wanneer je eenmaal bij je baas zit, vraag je dan bij alles af: Zou ik dit ook durven zeggen als mijn collega’s hierbij zaten? Is het antwoord: nee? Dan is het beter het ook bij je baas niet te zeggen.

Laat in alle gesprekken altijd merken dat het niet om de persoon of personen in kwestie gaat, maar om het werk dat gedaan moet worden.

lees ook : Vrouwen en werk: het eigen bedrijf van Matina Voortman van Raay en Yvonne Kervezee

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)