Sorry, maar het is tijd voor een actie groep

kick out kerst

kom op, tijd voor mijn nieuwe actiegroep: kick out kerst

“O, jee”, hoor ik je kreunen, ‘”niet weer !!!!, niet nog een. Alsjeblieft, er zijn er al veel te veel. Moet dat nu echt?”
Mijn antwoord is, ja het moet echt. De boel is veel te lang de boel gelaten. Men heeft gedacht het te kunnen redden met stompzinnige acties als “zwarte piet moet blijven” en dergelijke domme kreten.
Men heeft zelfs hier en daar geweld toe gepast. En dat terwijl ieder kind weet, als je gaat slaan is dat een teken van onmacht.

Waar gaat het nu de hele tijd om? Sinterklaas is een oer en oer Nederlands feest. En dat moeten we zo houden. Met vrijers van speculaas voor jonge lieden die nog geen partner hebben (wrijven we dat er nog even lekker in) en chocolademelk met een vel. Met zelfgemaakte cadeautjes ( lekker goedkoop) en een ellenlang, onboeiend rijm.

Met z’n allen zingen bij de centrale verwarming, of de balkon deur. We hebben geen kerken meer waarin we psalmen of gezangen zingen, maar – hoera – we hebben  nog Sinterklaas.En dan zingen we uit volle borst

kick out kerst

Om dit oer Hollandse feest voorgoed te behouden, stel ik voor dat we een actiegroep oprichten : Kick out Kerst. Kerst is geen Hollands feest. Kregen onze grootouders cadeaus met kerst, vergeet het maar ! Ze konden om middernacht naar een ijskoude kerk sjouwen. En dan later thuis kerstbrood eten. En daar waren ze blij mee. Naar die tijden moeten we terug!!

Ik zeg: we beginnen met een inburgeringscursus voor de Kerstman te eisen, hij is tenslotte een vreemdeling (en dat verhaal van op de Noordpool wonen heb ik ook nooit vertrouwd). Verder moet hem acuut op straffe van gevangen neming verboden worden om al die kleine kinderen op schoot te trekken. En hij moet afvallen. Dat dikke dat kan dus echt niet meer tegenwoordig.

Dat zijn de eerste actiepunten, stel ik voor van de actiegroep Kick out Kerst. Het wordt een paar jaar doorzetten, maar dan vieren we weer ouderwets Sinterklaas. Met chocolademelk met vel en taainoten waar we onze kiezen op breken.

like Like
8 antwoorden
 1. Frederique
  Frederique zegt:

  Ja maar nee ik houd van kerst! Ik vierde kerst ook eerder dan Sinterklaas. Maar moet Sinterklaas dan niet mee op inburgeringscursus? Die komt ook uit het buitenland…

  Beantwoorden
 2. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Oeh ja! Warme chocolademelk met een velletje :) Vanavond meteen maken! Hier vieren we Kerst een soort van ;) We versieren het en gourmetten net als de rest van half Nederland.

  Beantwoorden
 3. Amy
  Amy zegt:

  Haha, mooi dit! Bij ons was het geen kerstbrood maar worstenbroodjes na de kerstmis. En ik ben het wel een beetje met je eens dat kerst niet om de cadeaus hoeft te draaien.

  Beantwoorden
 4. Alexandra
  Alexandra zegt:

  Even logisch zijn. Als je altijd door de schoorsteen gaat om pakjes af te geven ben je zwart van het roet. Hoe een blauwe of groene piet dat voor elkaar krijgt? Tegenwoordig roet in verschillende kleuren? En de kerstman is nou ook niet echt gekleurd, zijn hulpjes ook niet. Vraag me af of de kerstman vroeger bij alle kinderen kadotjes bracht, denk t niet. Christendom was niet overal. Ik kan daar natuurlijk wat over zeggen. Maar ja, vraag is of t bijdraagt aan samenhorigheid. Laten we elkaar de ruimte geven.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)