Vrouw en trends

De Kerstman

zwarte piet
Irene
Geschreven door Irene

Ik heb me jarenlang verzet tegen de intrede van de Kerstman. Die nep-Sinterklaas moest maar in Amerika blijven. Ik ben nog steeds geen voorstander van het vieren van Halloween, Thanks giving of Valentine’s day, maar de Kerstman wordt langzaam aanlokkelijker.

 

Het is niet zo dat ik plotseling een voorliefde voor Amerikaanse tradities heb ontwikkeld en ik heb ook niet plotseling een aversie gekregen tegen Nederlandse tradities, maar het geruzie over Sinterklaas begint me wel steeds meer tegen te staan.

Toen een aantal jaren geleden de eerste acties tegen zwarte Piet op gang kwamen, was ik vooral verbijsterd. Ik ben toch geen racist, hoe durven ze! Waar halen ze het lef vandaan om aan onze eigen zwarte Piet te komen?

Ander inzicht

De verbale en fysieke agressie van grote groepen Nederlanders, ook in mijn eigen omgeving, hebben mij tot een ander inzicht gebracht. Ik ben gaan luisteren naar de mensen die echt last hebben van het racistische feest dat wij al zolang koesteren.

We zijn inmiddels een paar jaar verder en ik zie het alleen maar verder escaleren. Voor en tegenstanders van zwarte Piet gaan alleen maar verder de loopgraven in. Begrip voor elkaars standpunten is ver te zoeken en zo wordt een in beginne prachtig kinderfeest de nek omgedraaid.

Was het zo moeilijk?

Het was allemaal niet nodig geweest volgens mij, als de discussie niet vanaf het begin zo gepolariseerd was geweest. Als we gewoon de racistische elementen uit het feest hadden geschrapt had het Sinterklaasfeest nog decennia gevierd kunnen worden zonder ophef.

Was het nou echt zo moeilijk om te erkennen dat zwarte Piet een racistisch tintje heeft en was het echt nodig om een roetveeg Piet te introduceren om dat te camoufleren.

Ik geef het eerlijk toe: ik ben geen racist en ik heb toch jaren lang Sinterklaas gevierd, maar als het zo doorgaat kunnen we dat Sinterklaasfeest beter afschaffen. Dan is er plotseling toch veel minder tegen die Amerikaanse Santa Claus in te brengen.

Als het zo moet, geef mij dan maar die nep-Sinterklaas!

Like

Over de auteur

Irene

Irene

17 reacties

Geef een reactie