De Kerstman

zwarte piet

over sinterklaas, zwarte piet en de kerstman

Ik heb me jarenlang verzet tegen de intrede van de Kerstman. Die nep-Sinterklaas moest maar in Amerika blijven. Ik ben nog steeds geen voorstander van het vieren van Halloween, Thanks giving of Valentine’s day, maar de Kerstman wordt langzaam aanlokkelijker.

Het is niet zo dat ik plotseling een voorliefde voor Amerikaanse tradities heb ontwikkeld en ik heb ook niet plotseling een aversie gekregen tegen Nederlandse tradities, maar het geruzie over Sinterklaas begint me wel steeds meer tegen te staan.

Toen een aantal jaren geleden de eerste acties tegen zwarte Piet op gang kwamen, was ik vooral verbijsterd. Ik ben toch geen racist, hoe durven ze! Waar halen ze het lef vandaan om aan onze eigen zwarte Piet te komen?

Een ander inzicht in zwarte piet

De verbale en fysieke agressie van grote groepen Nederlanders, ook in mijn eigen omgeving, hebben mij tot een ander inzicht gebracht. Ik ben gaan luisteren naar de mensen die echt last hebben van het racistische feest dat wij al zolang koesteren.

We zijn inmiddels een paar jaar verder en ik zie het alleen maar verder escaleren. Voor en tegenstanders van zwarte Piet gaan alleen maar verder de loopgraven in. Begrip voor elkaars standpunten is ver te zoeken en zo wordt een in beginsel prachtig kinderfeest de nek omgedraaid.

Was het zo moeilijk?

Het was allemaal niet nodig geweest volgens mij, als de discussie niet vanaf het begin zo gepolariseerd was geweest. Als we gewoon de racistische elementen uit het feest hadden geschrapt had het Sinterklaasfeest nog decennia gevierd kunnen worden zonder ophef.

Was het nou echt zo moeilijk om te erkennen dat zwarte Piet een racistisch tintje heeft en was het echt nodig om een roetveeg Piet te introduceren om dat te camoufleren.

Ik geef het eerlijk toe: ik ben geen racist en ik heb toch jaren lang Sinterklaas gevierd, maar als het zo doorgaat kunnen we dat Sinterklaasfeest beter afschaffen. Dan is er plotseling toch veel minder tegen die Amerikaanse Santa Claus in te brengen.

Als het zo moet, geef mij dan maar die nep-Sinterklaas!

like Like
17 antwoorden
 1. anneke de jong
  anneke de jong zegt:

  ik las ergens: pietendiscussie is een gesprek tussen doven. En zo lijkt het mij ook. Wat de een ook inbrengt, de ander luistert niet eens maar maakt zijn eigen punt. Kom op iedereen, wij zijn toch zo goed in polderen!

  Beantwoorden
 2. The lemon kitchen
  The lemon kitchen zegt:

  Weet je dat ik gewoon niet meer weet hoe ik erover moet denken? Ik kan mij in beiden partijen indenken en als mensen zich gekwetst voelen is dat altijd vervelend. Moeilijke discussie zonder winnaars..

  Beantwoorden
 3. ingrid
  ingrid zegt:

  hier nog steeds sinterklaas met zwarte pieten gelukkig. en we vieren het zeker nog met twee meiden van 6 en 8. Jammer dat er nu zo n negativiteit rondom het feest is

  Beantwoorden
 4. Dhini
  Dhini zegt:

  Ik ken Sint sinds ik kind heb en wij gaan 2 december sint middag met hele familie doen.
  Jammer dat hier en daar zijn bezig met demo2x. waarom niet samen discussiëren …kies de beste voor allemaal en vooral voor kinderen.

  Beantwoorden
 5. Marcelina de Boer - Walma
  Marcelina de Boer - Walma zegt:

  Ik ben het niet eens met wat je schrijft, maar dat is natuurlijk mijn mening. De mensen die Sinterklaas ‘racistisch” vinden, zijn de mensen die als gast in ons land zijn gekomen en nu de boel proberen over te nemen. Heel jammer, want Sinterklaas was echt een heel leuk feest en ik deed er ook graag aan mee. Ik zie er ook steeds meer tegenop, omdat ik nu overal roetveegpieten of witte pieten zie en dat hoort niet bij het originele feest. Gelukkig houden ze in mijn woonplaats hun poot stijf en wij vieren gelukkig hier ECHT Sinterklaas met echte zwarte pieten :)

  Beantwoorden
 6. Gabrielle
  Gabrielle zegt:

  Ik begrijp je punt en tegelijkertijd merk ik dat moet zuchten. Ik vind dit een moeilijke kwestie / discussie waarbij ik de ene keer begrip en de andere keer weerstand. Zoals vroeger wordt in elk geval niets meer.

  Beantwoorden
 7. Balou
  Balou zegt:

  Hier vieren we inmiddels al geen Sinterklaas meer.. maar toen ik een klein meisje was heb ik er zo van genoten en dat gun ik alle kleine kindjes! Kerst heb ik persoonlijk meer mee!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)