Je hebt klagen en klagen….

klagers

Je hebt klagen en klagen…

Ik heb een favoriet grapje, dat als volgt gaat: in een café in New York, ontmoet een Amerikaan een Rus. Ze raken aan de praat en de Amerikaan vraagt: “hoe was het nou in Rusland, je hoort er zoveel over?” “Ach”, antwoordt de Rus “ik mocht niet klagen” “Waarom”, zegt de Amerikaan verbaasd, “doe je dan al die moeite om hier te komen en helemaal opnieuw te beginnen?”
“Hier”, zegt de Rus “mag het wel!”

We hebben vaak een hekel aan klagers en iedere geluksgoeroe zal ons vertellen dat we vooral niet moeten klagen. Persoonlijk heb ik helemaal geen hekel aan klagen en klagers. Een potje klagen lucht lekker op. Er gaat niks boven je hart luchten. Soms is dat ook gewoon genoeg. Soms niet. Dan is je klacht ventileren het begin van een verandering. Dan ga je iets bedenken om de boel aan te pakken. De situatie bevalt je niet en daar ga je iets aan doen! Zal niet in een keer lukken, maar je probeert het tenminste. Dat soort klagers leen ik graag mijn oor en mijn schouder en mijn zakdoek. Ze mogen al mijn koffie opdrinken en desnoods ook al mijn wijn.

Omdat ikzelf nogal een aanpakker ben, ging ik er lang vanuit dat men klaagt, om daarna over te gaan tot actie, daarom luisterde ik geduldig naar iedereen.

Een ander soort klagers

Er is echter nog een ander soort klagers, heb ik ontdekt. De klagers die klagen om te klagen. Die het leven oneerlijk, onrechtvaardig en weet-ik-veel wat vinden. Die helemaal niet willen aanpakken. Die gewoon zielig gevonden willen worden. Die je schouder niet gebruiken om uitgerust weer verder te gaan, maar die je een schouderblessure bezorgen en je zakdoeken doorweken.

Ik merkte dat ik daar heel moe van werd, zo moe, dat ik zelf al mijn wijn nodig had…
Tegenwoordig mijdt ik dit soort mensen stilletjes.
Dat heeft een gunstig effect op mijn humeur en mijn koffie- en wijnvoorraad.
Dus: als je bij mij wil komen zeuren, kom gerust, maar alleen als je van plan bent daarna ook iets aan je ongenoegen te doen!

lees ook: over feiten en zo

like Like
16 antwoorden
 1. Janine
  Janine zegt:

  Ik Kan af en toe heeel goed klagen! Dan moet dat er op dat moment even uit haha. Om daarna weer fris en positief tegen de dingen aan te kijken. Bij mij werkt klagen af en toe heel erg goed

  Beantwoorden
 2. Manon
  Manon zegt:

  Leuk artikel! Ik ben het er helemaal mee eens. Klagen is af en toe best lekker, en wie zegt dat ze dat nooit doen die liegt volgens mij. Maar er is inderdaad klagen en klagen.

  Beantwoorden
 3. ciska
  ciska zegt:

  helemaal ook mijn gevoel en gedachten :-) ik hou ook van een potje klagen. Maar sta over het algemeen heel positief in het leven. Klagen en negativiteit vindt ik heel lastig om mee om te gaan. :heart:

  Beantwoorden
 4. Stefaan BlogVivant
  Stefaan BlogVivant zegt:

  heb ook een hekel aan de negatieve vibes van mensen die altijd maar klagen! Uit alles het positieve halen is mijn motto!

  Beantwoorden
 5. Wanda
  Wanda zegt:

  Grappig geschreven! En ja, ik vind klagen op zijn tijd best, doe ik zelf ook tenslotte, maar je moet er absoluut niet in blijven hangen en de dingen dan ook of accepteren of gaan aanpakken.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)