Januari? Wat moet je ermee

januari

Hij kan zo’n dubbel gevoel geven: die januari maand.
Aan de ene kant: een verse nieuwe start van een nieuw jaar, aan de andere kant: alweer een jaar voorbij.
De naam van deze eerste maand van het jaar zegt het al. Wist je dat de naam januari is afgeleid van Janus: de Romeinse God van poorten en deuren. Deuren kan je open doen, maar je kan ze ook voorgoed sluiten. Janus heeft twee gezichten. En dat is helemaal precies januari. De deur naar het vorig jaar is dicht…geen tijd meer om die goede voornemens waar te maken.

Maar….daar is het nieuwe jaar met nieuwe kansen, nieuwe voornemens. Waarvan je diep in je hart allang weet dat je ze weer niet waar gaat maken…
Je ziet het deze maand is veelzijdiger dan je op het eerste gezicht denkt

Maar er moet ook gewerkt worden. We kunnen natuurlijk wel leuk, een beetje voornemens zitten maken en niet nakomen, maar er moet natuurlijk ook gewoon gewerkt worden.

Een andere naam voor januari is louwmaand. Een verbastering van looimaand. De kou van deze maand leent zich uitstekend om leer te looien. En koud is het. Een andere naam voor deze tijd is… ijsmaand ( en nu wil ik even niemand horen over een Elfstedentocht, want dat is een heel ander verhaal…

Januari is niet zonder gevaar Want in die ijsmaand is er voor de wolven niets meer te eten in het bos… dus trekken ze naar de boerderijen. Een wolf is een roedeldier, dus hij komt nooit alleen… Vanwege die huilende wolven vlak bij het erf noemen ze in de Achterhoek januari ook wel de wolfsmaand.

Januari heet ook:

De hardmaand is misschien wel de beste naam voor deze maand.
Het is koud en naar buiten, leer looien is rotwerk en de wolven huilen voor je deur en je zit nog met een bak goede voornemens waar je toch eens een keer wat mee moet…
Maar weet je….Het wordt vanzelf weer voorjaar. En dat is dus het goede van Januari, zonder al die narigheid, zouden we vast niet zo van het voorjaar genieten!

lees ook: de winter en de tuin

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)