Ik word er zo blij van. 

blij

Een blog over blij en hoe je dat kan worden

Niet zolang geleden, nodigde een vriendin ons onverwachts uit, om te komen eten. Ik verzeker je dat we niet wisten hoe snel we “ja” moesten zeggen. Ze kan namelijk heerlijk koken. 
Toen de pannen echt helemaal, absoluut leeg waren, we het laatste slokje wijn tevreden opdronken en elkaar blij aankeken, zei mijn vriendin: “Wat word je toch gelukkig van lekker eten”. 
En zo is het. 

Maar is het alleen lekker eten? 

Worden we gelukkig van het voedsel, of is het meer? Zeggen dat je gelukkig wordt van eten, gewoon van voedsel…In onze Calvinistische cultuur, is het toch, hoe zullen we het zeggen, geen blijk van beschaving. 
Wij Calvinisten, kijken naar onze Medelanders in het Zuiden van ons land, met hun carnaval en polonaises op bruiloften waar het bier rijkelijk stroomt en zeggen dan zuinigjes. “Ja, ja, echte Bourgondiërs”. 

Met een vriendelijk glimlachje maken we duidelijk, dat wij dat liever niet zijn… Want tja: vraatzucht is nog altijd een van de zeven hoofdzonde. En al zijn we al twee generaties onkerkelijk, dat kerkelijk gedachtegoed, zit diep in onze genen. 

Vraatzucht, onmatigheid we weten dat we het moeten mijden. Nu niet meer omdat we daardoor in de hel terecht komen, maar omdat het ongezond is. En een teken dat je slecht voor jezelf zorgt. Het zegt ook dat je hartstikke zwak bent, niet in staat je te beheersen als je voor een tafel met lekker eten staat. Wat wij Calvinisten hebben gedaan is niets minder dan de hel naar beneden halen en alvast op aarde neerzetten. 

Waarom zouden we niet blij mogen zijn? 

Wat is er mis met genieten? Waarom wantrouwen we het toch zo vaak. Een tevreden mens, maakt geen ruzie een tevreden mens steekt de handen uit de mouwen en is meestal wel bereid een ander te helpen. 
Om te genieten heb je ook maar zo weinig nodig. Lekker eten maken, heeft niet zozeer met een dikke portemonnee te maken, maar met kennis en aandacht. Weten welke smaken elkaar versterken en de tijd en het geduld op brengen om de zaken te laten stoven, pruttelen en bubbelen. Weet je hoe blij je alleen al kan worden, van de geur van een pan lekker eten op het vuur.

Ik pleit voor genieten en stel voor dat op de volgende manier te bevorderen: we verbieden alle kant-en-klaar maaltijden die nu het koelschap van de supermarkt bevolken. Weg met die vieze zoute lasagne, die naar karton met vloeipapier smaakt. Heus we worden er niet blij van! Dus weg met de zogenaamde kant-en-klaar salades met hun verlepte blaadjes groen en zacht geworden croutons, En al helemaal weg met stamppotten die eruit zien…nee, stop, hier wil je verder niet over nadenken.

We gaan koken. Lekker koken. En blij worden.

Lees ook eens: jagers en verzamelen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)