Jagers en verzamelen

verzamelen

Je hebt mensen die eierdopjes verzamelen, die zetten ze dan op kleine plankjes, dat kan ook makkelijk met eierdoppen, ze zijn klein genoeg. Je kan eindeloos veel eierdopjes op een plankje zetten. Misschien dat mensen het daarom ook leuk vinden om ze te verzamelen, denk je niet? 
Je kan heel makkelijk laten zien hoeveel je er wel niet hebt. 

Waarschijnlijk, bedenk ik me al schrijvend, is dat ook de reden waarom mensen vingerhoedjes zijn gaan verzamelen. Je hebt ook makkelijk veel. En net als eierdopjes hebben ze weinig nut. Pas toen ik ging quilten ontdekte ik dat een vingerhoed enig nut kon hebben. Daarvoor gebruik ik die van mijn grootmoeder. Dat heeft grote sentimentele waarde, maar is echt werkelijk waar niet het begin van een verzameling. 

De behoefte aan verzamelen

Denk niet dat ik helemaal vrij ben van de behoefte om te verzamelen. Dat is – lijkt mij zo – geen enkel mens. Wij stammen tenslotte allemaal af van de jager – verzamelaars, zo leerde ik in een ver verleden op de lagere school. 
En dus willen we allemaal af en toe jagen, op koopjes bijvoorbeeld en af en toe verzamelen, eikeltjes, beukennootjes of vreemde munten waar je nergens meer mee kan betalen. 

Ik verzamelde…

In die lagereschooltijd waar ik het net over had, verzamelde ik klederdracht poppen. Die moesten wel echt in het land van herkomst aangeschaft zijn/worden. Heel hard groeide mijn verzameling niet, maar ik had er ook een paar van mijn moeder en soms nam een lieve oom of tante een pop mee van vakantie. 
Met de laatste verhuizing van mijn ouders, is mijn collectie op de een of andere manier verloren gegaan. Ik kan er nog steeds de pest op in hebben, al zou ik het nooit in mijn hoofd halen die lelijke kitsch poppen ergens tentoon te stellen. 
Ook al vindt mijn volwassen ik, ze nog zo lelijk, het kind in mij vindt ze nog steeds schitterend… 

Onze verzamelingen, we kunnen er zoveel van leren…

Nog meer nostalgie? Lees dan Bubble, bubble bubblegum 
 

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)