Holland’s got talent: doet talent geen goed

talent

Ik kijk nooit naar Holland’s got talent. Laat ik beginnen met dat voorop te stellen. Ik heb misschien wel drie of vier keer de eerste paar minuten gezien. Ik ben ook wel eens op visite geweest bij mensen die het aan hadden staan. Dat de mensen waar ik op visite was geen reden vonden de televisie uit te zetten, terwijl het geluid toch best dominant aanwezig was, daar gaat het nu niet over.

Het is volkomen gerechtvaardigd om tegen mij te zeggen: als je het nooit echt gezien hebt, dan mag er ook geen oordeel over hebben. Ik zou dat een redelijk argument vinden, ware het niet dat er nog iets is, wat ik nooit gezien heb. Namelijk een winnaar van deze wedstrijd, die een mooie  zangcarrière ontwikkelde…

Zo heel af en toe duikt nog eens ergens de winnaar van het jaar zoveel op, maar we kunnen echt niet zeggen dat dit programma ons een schat aan nieuwe artiesten oplevert.

Talent heeft tijd nodig

Dat is, in mijn ogen tenminste, ook helemaal niet raar. Vele jaren als docente drama hebben mij geleerd dat talent iets is, wat moet ontwikkelen en rijpen. Stap voor stap, steeds een beetje verder.
Talent heeft twee aspecten: de technische kant en de zeggingskracht.

Met de technische kant bedoel ik: iemand met een prachtige stem, die geen klap techniek heeft, waardoor lang niet alles zo mooi klinkt als het zou kunnen klinken.
Of je nu wil leren zingen, auto rijden, ijzersmeden of breien…dat maakt niet uit. We weten allemaal dat iets leren tijd en moeite kost. We weten allemaal dat leren niets te maken heeft met opgefokt nerveus in de coulissen te staan, in de hoop dat je de beste bent, zoals we dat bij Holland’s got talent zien.

Laten we zeggingskracht niet vergeten

Dan is er het tweede aspect van talent: zeggingskracht. Iemand met talent, heeft op de een of andere manier iets te zeggen. Nee, ik heb het niet over een politiek of maatschappelijke boodschap. Ik heb het over het kunnen overdragen van een gevoel en dat is het moeilijkste dat er bestaat.
We willen graag geraakt worden door muzikanten, we zoeken het gevoel dat we – zonder woorden – begrepen  worden.

Dat ontwikkelt een mens zeker niet, als ze opgefokt en nerveus in de coulissen staat…

Lieve deelnemers aan dit programma: ga naar huis, ontwikkel je talent en vooral: geniet ervan.
Laat je door niemand wijs maken dat je je talent bewijst, door dit jaar nummer een te worden.

lees ook : het verhaal van de talenten

like Like
11 antwoorden
 1. Manon
  Manon zegt:

  Eens met je verhaal. Ik heb er nooit over nagedacht, maar het is eigenlijk bizar dat een of andere jury met allemaal B-sterren iemand kapot kan maken door hem/haar af te kraken. Nee, ik ben ook geen fan. Kijk dit soort programma’s ook nooit.

  Beantwoorden
 2. Nadia
  Nadia zegt:

  Ik hou ook helemaal niet van dit soort tv programma’s. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende talenten jachten! En je hoort idd zelden weer wat van de winnaars.

  Beantwoorden
 3. Linda
  Linda zegt:

  Ik kan die programma’s niet meer zien…alles voor de kijkcijfers en mensen die zich vrijwillig voor *** laten zetten op tv. Helemaal eens met wat je schrijft. Als je echt talent hebt kom je er op een andere manier wel.

  Beantwoorden
 4. Custodia Chineva
  Custodia Chineva zegt:

  Bij tv gaat er om lijkcijfers, ik kijk amper tv, hierdoor mis ik heel veel leuk ding, maar ik heb er geen behoeft aan gelukkig xxx

  Beantwoorden
 5. Marjolein
  Marjolein zegt:

  Ik kijk er eigenlijk ook nooit echt naar. Al is het soms wel leuk voor de optredende partij dat het eens groots neer wordt gezet. Want verder dan dat podium zullen ze niet komen. Geef mij overigens maar het echte theater, want zoals je zegt, talent komt er door veel te oefenen

  Beantwoorden
 6. Mario
  Mario zegt:

  Televisie draait natuurlijk om kijkcijfers. Ik denk dat de resultaten die een winnaar behaald voor het programma niet altijd prioriteit nummer 1 is. Uiteindelijk draait het allemaal om in inkomsten en daarna hoor je niks meer. Correcte constatering.

  Beantwoorden
 7. Mandy
  Mandy zegt:

  Helemaal gelijk in! Ik kijk het zelf ook nooit, ook vanwege de harteloze opmerkingen van de jury.. iemand die zo z’n best doet kan compleet afgebrand worden en heel NL kan het zien, heel zielig..

  Beantwoorden
 8. Inge
  Inge zegt:

  Vind het zelf een verschrikkelijk programma, maar dat heb ik eigenlijk bij alle talentenjachten. En inderdaad, talent moet ontwikkeld worden, het is niet dat je in een klap de beste voetballer bent. Je hebt het talent om jezelf zo te kunnen ontplooien.

  Beantwoorden
 9. Irene
  Irene zegt:

  Dat het leeuwendeel van de winnaars van talentenshows uiteindelijk niet doorbreekt is een feit. Op een paar uitzonderingen na, hoor je er nooit meer wat van. Dat je met alleen hard werken nooit een ster wordt, hoeft geen betoog denk ik en dat je met uitsluitend talent, maar zonder discipline ook niet zo ver komt spreekt ook bijna vanzelf, maar dat talent moet rijpen, daar ben ik het toch echt niet mee eens. Er zullen ongetwijfeld voorbeelden zijn van artiesten wiens zwanenzang ook hun hoogtepunt was, maar ik denk dat er veel meer voorbeelden zijn van artiesten die hun debuut nooit meer hebben overtroffen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)