Sporten maakt gelukkig

sporten

Je hebt niet veel tijd en door de dagelijkse hectiek zit een uurtje sportschool er vaak niet in… Toch is het erg belangrijk dat jij jezelf die tijd gunt! Net als zoals zingen je vrolijk maakt en lachen gezond is, kan sporten je  gelukkig maken.

Hoe? Endorfine, het ‘gelukshormoon’ is een stofje dat het lichaam zelf aanmaakt wanneer je sport. Je kunt endorfine zien als een natuurlijke “feel good drug”. Het is een pijnstillend hormoon wat niet alleen vrijkomt als je pijn ervaart, maar ook als je erg tevreden bent over jezelf.

Sport en endorfine

Van liefde, lachen, muziek en zelfs het eten van bepaald voedsel is uit onderzoek gebleken dat het voor een hogere aanmaak van endorfine kan zorgen. Voeg daar ook lichaamsbeweging aan toe. Te vaak en te intensief sporten kan een averechts effect hebben, echter toont onderzoek aan dat, op middelmatige intensiteit en op een frequentie van drie á vier keer per week, sporten een positief effect heeft op de aanmaak van endorfine.  Endorfine wordt betrokken bij het beloningssysteem in de hersenen en veroorzaakt een gevoel van geluk en euforie.

Sporten het medicijn tegen depressie?

Niet helemaal… Sporten alleen zal je niet uit een depressie halen of deze voorkomen, maar sporten lijkt preventief te werken en een positief effect te hebben op een depressie. Sporten draagt bij aan een aantal factoren die voor een langdurig geluksgevoel kunnen zorgen. Een positief zelfbeeld en gezondheid zijn hier twee aspecten van. Het verbetert je conditie, houdt je in vorm en zorgt voor een gezond lichaam. Door kracht en weerstand te ontwikkelen bouw je tevens zelfvertrouwen op. Dit zelfvertrouwen draagt weer bij aan het geluksgevoel. Er zijn tevens genoeg andere redenen om te gaan sporten, ik zal er 5 noemen:

1. Verhoging van de stofwisseling

Beweging zorgt voor een verhoogde stofwisseling. Goede stofwisseling is belangrijk voor het sneller en beter verwerken van je voeding. Een fit lichaam verbruikt meer calorieën dan een lichaam dat niet in vorm is. Door te sporten verminder je vetweefsel en creëer je spierweefsel. Dit zorgt ervoor dat afvallen makkelijker gaat of dat je op een gezond gewicht kan blijven.

2. Sociale contacten

Wanneer je samen met anderen sport kan het sporten een leuke sociale beleving worden. Je combineert je sociale leven met werken aan je gezondheid, het werkt motiverend en het is gezellig om dit samen met vrienden of vriendinnen te doen. Zijn jullie allebei druk, dan is dit een goed moment om samen aan jullie gezondheid en geluk te werken.

sporten

3. Minder stress

Sporten is een goede uitlaatklep wanneer je druk of gestrest bent. Wanneer je in beweging bent voer je stresshormonen af en komen zowel je lichaam als ook je geest tot rust.

4. Beter slapen

Doordat je in je hoofd rustiger bent en je lichamelijke inspanning hebt geleverd, is je lijf lekker moe, je slaapt dieper en vaster en je krijgt een betere nachtrust.

5. Productiviteit verhogend

Wanneer je regelmatig sport, minder stress hebt en beter slaapt, gaat je productiviteit omhoog. Je haalt meer uit je dag, voelt je niet futloos, bent sterker, fitter en je presteert beter in zowel je privéleven als ook op je werk.

Thuis sporten

Helaas vinden veel mensen de tijd niet om te gaan sporten of ze voelen zich niet op hun gemak in een sportschool. Gelukkig kan sporten ook thuis! En nee daar heb je geen onwijs grote en dure hometrainer of crosstrainer voor nodig. Matchu Sports biedt goede oefenmaterialen waarmee je thuis aan de slag kunt gaan. Met de juiste fitnessoefeningen op naar een gezond en gelukkig leven!

lees ook : Female superstar, zo krijg jij meer zelfvertrouwen 

en lees dobbervissen voor vrouwen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)