Hoe kies je een geschikt rouwboeket? 3 tips

rouwboeket

We willen er liever niet aan denken, maar uiteindelijk komen we allemaal eens voor dat ene moment te staan: iemand in je nabije omgeving die komt te overlijden. Of dit nu je grootmoeder, collega of verre kennis is maakt niet uit. Je wilt altijd iets doen om jouw verdriet te uiten, de overledene te eren of juist de nabestaanden een hart onder de riem te steken. In Nederland is het gebruikelijk om een rouwboeket op te sturen of mee te nemen als iemand is overleden.

Een rouwboeket is een boeket van opgebonden bloemen (soms in een speciale vorm) die bij de kist van de overleden dierbare wordt geplaatst. Zo ontstaat er uiteindelijk een soort ‘erehaag’ aan bloemen voor de overledene. Een mooi gezicht, maar tegelijkertijd ook zo lastig. Niet alleen omdat het heel moeilijk wordt om afscheid te nemen, maar ook omdat je geen enkel idee hebt hoe je een geschikt rouwboeket moet vinden. Dit is (gelukkig) immers niet iets wat je dagelijks doet. Want hoe kies je nou een geschikt rouwboeket als het aanbod zo groot is? We hopen die keuze wat makkelijker te maken met de volgende drie tips.

1.      Controleer altijd eerst de kaart

Regelmatig zetten de nabestaanden al op de kaart welke bloemen de voorkeur hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om een favoriete kleur van de overledene of een speciaal soort bloemen. Natuurlijk wil je iets geven wat speciaal voor hem of haar is. Controleer daarom altijd eerst de kaart of hier al dergelijke informatie op is gezet. Zo wordt het maken van een keuze al ietsje ‘makkelijker’, omdat je weet welke bloemen je al direct aan de kant kunt zetten.

Staat er niets op de kaart aangegeven? Dan mag iedereen dit vrij bedenken. Kies hierbij voor een bloem die je aan de overledene doet denken. Of kies juist voor een speciale kleur die voor hem of haar een bijzondere betekenis had. Laat je eventueel informeren bij de bloemist als je niet precies weet hoe het boeket eruit moet komen te zien.

2.    Wat is de juiste tekst op een rouwboeket

Het is gebruikelijk om rouwlinten te gebruiken. Hier is ruimte voor een persoonlijke tekst of simpelweg de naam of namen van de mensen die het rouwboeket hebben gegeven. Maar wat schrijf je op de rouwlinten?

Dit is erg lastig en tegelijkertijd ook heel persoonlijk. De één vindt het prettig om nog een korte afscheidsgroet te geven, de ander vindt het voldoende om enkel zijn of haar naam of de namen van het gezin of de groep vrienden te gebruiken. Er zijn online eventueel ook voldoende voorbeeldteksten te vinden die je kunt gebruiken.

3.      Laat weten wanneer de uitvaart plaatsvindt

Tegenwoordig worden de meeste rouwboeketten toch wel online besteld. Wel is het belangrijk om dan met enkele dingen rekening te houden. Geef in elk geval duidelijk aan wanneer de uitvaart plaatsvindt. Op die manier weet de bloemist op welk moment de gebruikte bloemen op hun mooist moeten zijn en wanneer het boeket geleverd moet worden. 

Lees ook: 3 tips om je gazon weer goed te krijgen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)