Het weerhuisje

weerhuisje

Je ziet het niet vaak meer : een weerhuisjes. Ik vraag me zelfs af of  “de jeugd van tegenwoordig”, wel weet wat of het is..

Een Oostenrijks weerhuisje

Mij opa en oma hadden er eentje. Een Oostenrijks weerhuisje. Want daar gingen ze in de vakantie altijd heen. Opa beweerde bij hoog en bij laag, dat het vrouwtje naar buiten kwam als de zon scheen en het mannetje als het regende. Of was het nu omgekeerd?

Hoe het ook was, was het, maar wat zeker is, is dat ik als kind dat huisje scherp in de gaten hield.
Er moest toch een punt zijn, waarop ze gingen draaien? Ik kon mij niet voorstellen dat zo’n mooi huisje gewoon niet zou moeten doen, wat het moest doen…
Als ik er aan terug denk dan vraag ik me verbijsterd af hoe het mogelijk was dat een kleuter voor een weerhuisje gaat zitten in de hoop de poppetjes te zien bewegen.

Wachten op de trein…

Aan de andere kant, toen zoonlief nog een peuter was, stond hij ook geduldig uit het raam te kijken. Er zou zeker wel weer een keer een trein voorbij komen.

Dat rotsvaste blijmoedige vertrouwen dat alles beslist goed komt. En het geduld daar rustig op te wachten…Het is een vermogen dat we als grote mensen helemaal kwijt zijn geraakt.
Wij gaan niet meer een potje zitten afwachten. Afwachten? Het idee! Hoe dom kan je zijn. Afwachters zijn achterblijvers, handelen moet je en wel NU.

Vertrouwen in de goede afloop

Over het algemeen handelen mensen wel met rots vast vertrouwen in de goede afloop. Maar blijmoedig zou ik het vertrouwen niet willen noemen….
Nee bij veel mensen staat de gewenste uitkomst al in steen gebeiteld. Het mannetje moet nu naar buiten komen! En als er dan ineens het vrouwtje uit het weerhuisje naar buiten komt, dan is het huis te klein…In plaats van dat ze blij zijn, dat het weerhuisje echt werkt!!

lees ook : Het is weer wisselvalig

like Like
17 antwoorden
 1. tamara
  tamara zegt:

  Ik ben gek op weerhuisjes ik had er een hand hout gesneden uit Oostenrijk maar helaas is de kwikmeter stuk dus volgende vakantie even een nieuwe kopen

  Beantwoorden
 2. Amina
  Amina zegt:

  Ja, als kind kon ik ook úren lezen, hele dagen gewoon. Nu word ik al kriegelig als ik een uurtje heb volgemaakt…”Jezus, tijd voor wat anders hoor”. Die dankbaarheid en tevredenheid heb ik gelukkig iets meer ontwikkeld.

  Beantwoorden
 3. Mario
  Mario zegt:

  Tegenwoordig gaat dit allemaal digitaal. Echt jammer, want zo’n huisje is natuurlijk veel mooier dan een metertje buiten en binnen. Gemakkelijker is niet altijd mooier. Wij hadden vroeger ook een huisje wat er wel een beetje op lijkt. Maar waar die gebleven is?

  Beantwoorden
 4. Deborah
  Deborah zegt:

  Oh ja, ik kan mij zo’n weerhuisje van vroeger ook herinneren. Alleen was hij stuk (werd mij verteld) Misschien waren de grote mensen toen ook al gestopt met geduldig wachten….

  Beantwoorden
 5. Tessa
  Tessa zegt:

  Heel tof geschreven! Ik denk dat we soms best wel van kinderen kunnen leren qua geduld hebben tot dat in hun ogen magische ding gebeurt. Wij zijn zo gefocussed van snel sneller snelst in de hoop om niets te missen. Waardoor we juist heel veel mooie dingen missen.

  Beantwoorden
 6. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik vind weerhuisjes superleuk! En ik herinner me ineens dat ik er ooit ook eentje had. Maar ik weet niet waar die is gebleven….

  Beantwoorden
 7. lodi
  lodi zegt:

  Dit doet me denken aan onze vele zomervakanties naar Oostenrijk ,waar ik tijden kon staan kijken naar deze weerhuisjes, die trouwens niet altijd gelijk hadden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)