Het recht om niet beledigt te worden

beledigt worden

Er is een groepje mensen hoorde ik laatst op de tv, die eisten dat bepaalde zaken, waaronder sommige spotprenten, verboden mochten worden, omdat ze te beledigend zijn voor sommige bevolkings groepen.

In een reactie op dit nieuws, zei iemand “niemand heeft het recht om niet beledigt te worden”. Dat recht valt gewoon niet op te eisen.

Moeders

Ik hoorde het gesprek aan en dacht: “”mijn moeder had wat gegeven voor dat recht! En vele moeders met haar”
Zij moest zich beperken tot een machteloos snuiven. En een stem vol minachting, als zij het bijvoorbeeld had over jongens met lange haren. Jongens. Met. Lang. Haar.
Ze verbood me nooit met zo’n knul thuis te komen, maar ik snapte de hint en hield dit soort vriendjes uit het zicht.

De wereld hield ze echter niet uit het zicht, zij mocht hierin gewoon gekwetst worden en …..ze wende eraan.
Oké dat Mies Bouman lelijke dingen over de koningin mocht zeggen zonder geboeid op water en brood gezet te worden, dat vergaf ze haar nooit. Wij droegen dan ook niet bij aan de kijkcijfers van “Wie van de acht” Ze bleef zich ergeren aan grappen ten koste van de koningin, maar ontdekte wel dat veel meer mensen die maakten….en ze wende eraan.

Mag alles ?

Voer ik nu een pleidooi dat we mensen mogen beledigen? Verre van dat .
Mogen we onder het motto ”geintje moet kunnen” zeggen wat we willen?
Beslist niet.

We blijven verantwoordelijk voor wat we zeggen en hoe we het zeggen. We hoeven nergens grof of platvloers te worden. Dat kan al heel veel verschil maken. Maar dat is denk ik niet het belangrijkste.
Ik vind het volgende echt de moeite van het overwegen waard:


Ons antwoord tegen groeperingen die zich tegen spotprenten verzetten, is keer op keer: “dit is onze vrijheid van meningsuiting, wen-dur-maar-an.”We zouden ook eens kunnen zeggen:Jongens (en meisjes) de vrijheid van meningsuiting waar wij gebruik van maken, staat ook voor jullie open. We wachten op jullie spotprenten en politieke grappen. Ga je gang!

lees ook eens: Social Dilemma

like Like
Like
1
8 antwoorden
 1. Manon
  Manon zegt:

  Dit wordt langzaamaan een groot probleem. Je ziet het met Akwasi vs Johan Derksen, Connie Witteman vs Albert Verlinde. Je hoeft niet alles te incasseren, zeker niet. Maar soms moet je ook denken ‘niet leuk, maar jouw mening’ klaar.

  Beantwoorden
 2. Rory
  Rory zegt:

  Ik vind het een lastige. Toch geloof ik het meeste in oprecht zijn. En dat betekent wel dat je ook dingen mag zeggen. Bewust iemand pijn doen vind ik dan weer niet goed. Maar ja, kom je bij het volgende discussiepunt. De een voelt zich sneller aangevallen dan de ander. Blijft ingewikkeld dus.

  Beantwoorden
 3. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Je kunt er ook voor kiezen om je niet aangesproken te voelen? Sommigen reageren wel heel fel vind ik als het om dingen als geloof gaat. Leven en laten leven..

  Beantwoorden
 4. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om je niet meteen aangesproken en beledigd te voelen. Soms zijn de tenen en gevoeligheden wel erg groot.

  Beantwoorden
 5. Alexandra
  Alexandra zegt:

  Ik geloof in respect, respectvol met elkaar omgaan. Een grapje moet kunnen, kwetsen is bewust kiezen een ander pijn te doen, laat dan maar. Ten koste van mag het nooit zijn.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)