Het is vandaag Sint Pannekoek!!

sint pannekoek

Weet jij niet wat Sint Pannekoek is? Nou troost je, ik had er ook ooit vaag van gehoord.
Omdat jullie toch niet weten wat Sint Pannekoek is, kan ik jullie wel een mooi verhaal vertellen.

Over een arme familie met 10 hongerige kindertjes  bijvoorbeeld die, toen de kou het heftigst was, de sneeuw meters hoog lag en ze niets meer te eten hadden, van een goedheilig man een handje bloem, een ei en een glas melk kregen.
Ze wilden niet ondankbaar lijken en roepen :”JEEE, man dat is nog niet genoeg voor het jongste kind” ( die was op het moment dat ik dit verhaal verzin 1 jaar oud). En daarom besloten ze er een pannenkoek van te maken, die ze in 10 stukjes zouden snijden.

En toen gebeurde het wonder: de beslagkom raakte maar niet leeg…Pannenkoek na pannenkoek bakten ze…Totdat alle tien de kindertjes en de vader en moeder hun buikje rond hadden gegeten…
En daarom viert men tot op de dag van vandaag: Sint Pannekoek ( oude spelling he, het is een oud verhaal )
Mijn verhaal zou dan verder gaan en jullie vertellen dat deze goedheilig man het onechte broertje van onze Sinterklaas was. Jaja, de vader van Sint was minder braaf dan de Sint zelf en had zo hier en daar wat broertjes en zusjes verwekt. Nou dit broertje Sint Pannekoek dus, was een heel jaloers ventje. Niet voor niks verrichtte hij zijn wonder vlak voor 5 december!  Het was een poging het feestje van zijn grote ( en wel echte ) broer te overschaduwen. Helaas Karma is een bitch, het feest flopte…. en omdat te gedenken, vieren wij  – zij het kleinschalig –  Sint Pannekoek!

Leuk bedacht he? Ik ben er zelf ook wel blij mee, ik geef het eerlijk toe.
Maar het is dus allemaal verzonnen. Wat niet verzonnen is, is dat Sint Pannekoek verzonnen is door de schrijver van Jan Jans en de kinderen. In 1986. …En wat houdt Sint Pannekoek in ?
Je legt een pannenkoek op je hoofd en roept : Gelukkig Sint Pannekoek !

Goed, ik weet niet wat  jullie aan deze info hebben, maar ik durf te wedden dat jullie weten wat je gaat eten vanavond!

Lees ook : eten met stokjes

like Like
15 antwoorden
 1. Melissa
  Melissa zegt:

  Ik heb liever de pannekoek op mijn bord dan op mijn hoofd. Over pannenkoeken gesproken mijn schoonfamilie eet al jaren elke zaterdag pannenkoeken

  Beantwoorden
 2. Mario
  Mario zegt:

  Leuk verhaal hahaha, zie mezelf al staan met een pannenkoek op mijn hoofd. Voor kinderen lijkt me dit wel een leuke trouwens! Die vinden gekkigheid natuurlijk wel leuk ;-)

  Beantwoorden
 3. Laura
  Laura zegt:

  Hahahaha, wat een leuke traditie! Had er inderdaad nog nooit van gehoord. Misschien ook leuk om eens te doen met m’n dochtertje later! Altijd op deze datum?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)