Hervoelen

hervoelen

Herken je dat? Dat je je hartstikke beroerd voelt en dat alles pijn doet? Je kan je op zo’n moment niet meer voorstellen hoe het was toen je je nog wel lekker voelde. Zodra je weer opgeknapt bent, kun je je wel herinneren hoe het was, toen je nog ziek was en pijn had, maar de pijn zelf kun je je niet meer hervoelen. Ik vermoed dat het een vorm van zelfbescherming is, dat je je wel dingen kunt herinneren, maar dat je de pijn niet meer op kunt roepen. Je zou er waarschijnlijk hoorndol van worden, als je dat wel kon. Best slim van onze hersenen dus, om die sensaties gewoon niet op te slaan.

Spanning

Hetzelfde verschijnsel doet zich voor bij nervositeit. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe ik tegen sommige dingen aanhikte en mijn hart in mijn keel voelde kloppen. Vanwege de spanning die sommige stappen in het leven opriepen. Doordat ik best een hoop heb overwonnen de afgelopen jaren kan ik wel wat herinneringen oproepen waarbij het bloed naar mijn hoofd steeg van de zenuwen. Maar als ik vandaag de dag in een vergelijkbare situatie kom, voel ik helemaal niks. Ik weet het nog wel, maar gelukkig hervoel ik het niet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik nergens meer tegen op zie, maar daar kom ik later op wel op terug.

Pijnbestrijding

Hervoelen, dat kunnen we dus niet en dat is maar goed ook. We kunnen ons wel herinneren dat we ons slecht voelde, maar voelen hoeven we het niet meer en dat voelt wel weer lekker. Helaas werkt het andersom ook. Je kunt pijn niet bestrijden door te denken aan betere tijden, je kan je hooguit verheugen op de tijd die komen gaat, gebaseerd op ervaringen uit het verleden.

Heldervoelend

Ik ben bij mezelf eens nagegaan hoe dit nu zit met dingen waar ik nog altijd tegenop zie. Het opmerkelijke is dat ik bij de gedachte aan iets wat ik spannend vind wel al de kriebels kan krijgen. Alsof ik toch wel een beetje in de toekomst kan voelen. Het bloed kan naar mijn hoofd stijgen, de rupsen in mijn buik kunnen ontwaken. Puur alleen van de gedachte dat ik mogelijk in de toekomst iets zou kunnen gaan doen wat ik moeilijk vind.

Zouden meer mensen daar last van hebben, of ben ik de enige die heldervoelend is?

lees ook  Zo word je een dramaqueen

like Like
Like
2
13 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)