Geld ontvangen of betalen na de aangifte inkomstenbelasting? Door Tineke van den Tillaart

inkomstenbelasting

Heb jij al een uitnodiging ontvangen van de belastingdienst dat je aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting over 2015?
Werk je uitsluitend in loondienst of heb je een uitkering, dan kan aangifte doen geld opleveren omdat je bepaalde kosten in mindering mag brengen op je belastbaar inkomen.

Wanneer ben je verplicht om aangifte te doen?

  • [*]

Als de belastingdienst daarom vraagt.

  • [*]

In het geval je je betaald werk hebt gedaan zonder dat de belastingdienst dit weet (niet in loondienst gewerkt bijvoorbeeld).

  • [*]

Als je ondernemer bent.

Ben je lid van de vakbond FNV, dan kun je gratis gebruik maken van de FNV belastingservice. In de periode van 1 maart tot 1 mei kun je op invulservicepunten in het land gratis hulp krijgen bij het invullen van je belastingformulier. Maak hiervoor een afspraak via . Bij de vakbond CNV kunnen zowel leden als niet-leden gebruik maken van de belastingservice. Niet-leden betalen een hogere bijdrage van leden. Via [URL=”https://www.cnv.nl/werk-en-prive/belastingen/belastingzittingen-in-het-voorjaar/”>cnv.nl kun je hiervoor een afspraak maken. Wacht hier niet te lang mee!
Als je niet weet hoe je eventuele aftrekposten correct in moet vullen is het raadzaam om een deskundige in te schakelen. Veel informatie is te vinden op www.belastingdienst.nl

Vanaf 1 maart 2016 zijn een aantal gegevens al ingevuld op de aangifte.
De Belastingdienst heeft een groot aantal gegevens al voor je ingevuld. Je hoeft deze alleen nog te controleren en aan te vullen. Aftrekposten moet je wel zelf opgeven.
De termijn voor het indienen van de aangifte loopt tot 1 mei!
Als je echter vóór 1 april 2016 aangifte doet, ontvang je vóór 1 juli 2016 bericht hoeveel belasting je terugkrijgt of moet betalen.

Uitstel aanvragen
Als je niet vóór 1 mei 2016 aangifte kunt doen, vraag dan uitstel aan. Doe je dat niet, dan ben je te laat met aangifte doen en hiervoor kun je een boete krijgen. Het uitstel kan digitaal, telefonisch of schriftelijk aangevraagd worden tot de datum dat je aangifte bij de Belastingdienst binnen moet zijn. Deze datum staat op de aangiftebrief. Particulieren kunnen uitstel krijgen tot 1 september 2016. Heb je uitstel gekregen voor de aangifte inkomstenbelasting, dan heb je automatisch ook uitstel voor het aanvragen van toeslagen. Behalve voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag.
De belangrijkste wijzigingen voor 2015 kun je vinden op Veranderingen 2015

Belangrijkste aftrekposten over 2015

  • [*]

Alimentatie

  • [*]

Uitgaven voor specifieke zorgkosten (ziektekosten)

  • [*]

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

  • [*]

Giften

  • [*]

Rente over de (hypothecaire) lening en de financieringskosten

  • [*]

Rente over de restschuld op je huis (na 28-10-2012 opgebouwd)

  • [*]

Reiskosten Openbaar Vervoer naar je werk als de afstand groter is dan 10 km en werkgever weinig of niets vergoed

Bewijsstukken
Wanneer je kosten opvoert als aftrekposten is het belangrijk om de bewijsstukken (bonnen bijvoorbeeld) bij de kopie van de aangifte te bewaren. De belastingdienst kan vragen om deze stukken in te zien ter controle van je aangifte.

Ontvang je voor 1 maart géén brief om aangifte te doen?

Controleer dan zelf of je aangifte moet doen, dit kan vanaf 1 maart.
Vul een belastingaangifte in op Mijn Belastingdienst, je persoonlijk pagina bij de Belastingdienst. Je kunt hier op inloggen met je DigiD.
Het invullen is niet hetzelfde als aangifte doen. Nadat je de aangifte hebt ingevuld, zie je direct de uitkomst.

  • [*]

Als na het invullen blijkt dat je € 15 of meer terugkrijgt, doe dan aangifte. Dat doe je door de aangifte te versturen. Als je € 14 of minder terugkrijgt, hoef je geen aangifte te doen, omdat deze bedragen niet uitbetaald worden.

  • [*]

Wanneer je meer dan € 45 moet betalen, dan moet je aangifte doen. Is het te betalen bedrag € 45 of lager? Dan hoef je géén aangifte te doen.

Doe jij de aangifte zelf, doe je het samen met een bekende of besteed je dit uit?

Wil jij meer tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

lees ook: Mijn vaste lasten zijn te hoog, wat nu

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)