Vroeger was alles beter. door Irene_de_Vreede

vroeger

Vroeger was alles beter.

Veel mensen hebben moeite met veranderingen, daar worden ze zenuwachtig van en dus gaan ze halsstarrig vasthouden aan het verleden. Bij alles wat in het leven tegenzit wordt dan het verleden geïdealiseerd; vroeger was alles beter.

Je zult mij niet horen zeggen dat alle veranderingen verbeteringen zijn. Maar aan iedere verbetering is wel een verandering vooraf gegaan. Zeg nou eerlijk wie wil er nou echt terug naar de jaren vijftig. Er zullen heus wel voorbeelden te bedenken zijn die in de jaren vijftig beter waren. Echter, in zijn algemeenheid was het toch armoe troef.

Toch hoor ik steeds meer mensen in mijn omgeving klagen dat het vroeger zoveel beter was. Natuurlijk hebben we net een crisis achter de rug. Maar het zijn vaak juist de mensen die weinig onder de crisis hebben geleden die het hardst klagen.

Want vroeger…

Zelfs weldenkende mensen in mijn familie of vriendenkring posten op Facebook dat ze het ziekenfonds terug willen. Ze zijn blijkbaar vergeten wat voor een gedrocht dat ziekenfonds was. Hele hordes konden ongebreideld gebruik maken van de steeds onbetaalbaar wordende zorg. Zonder dat ze daar noemenswaardig iets voor hoefde te betalen, terwijl de hardwerkende mensen die kosten moesten ophoesten.

Die hardwerkende mensen betaalden een exorbitant hoge premie, waarvoor ze vaak minder zorg kregen dan de ziekenfondspatiënten. Als klap op de vuurpijl moesten ze zich op verjaardagsfeestjes ook nog verdedigen, omdat algemeen werd aangenomen dat je als particulier een voorkeursbehandeling kreeg.

Zodra de bakker bij mij op het plein het in zijn hoofd haalt, om een recent salarisstrookje van me te eisen om de prijs van zijn brood te bepalen, dan zoek ik stand te pede een andere bakker. Gelukkig kunnen we tegenwoordig ook van ziektekostenverzekeraar wisselen als zijn diensten en prijzen ons niet bevallen.

Natuurlijk zijn er zat dingen die vroeger beter waren, maar daarover later meer. We roepen allemaal weleens dat vroeger alles beter was, maar als we er nuchter over nadenken komen we al snel tot de conclusie dat er weliswaar dingen verslechterd zijn de afgelopen jaren, maar dat we het ook veel beter hebben gekregen.

lees ook: loslaten om gelukkig te worden

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:   
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:   
:-(     
:unsure:  
;-)